”Vi hade änglavakt”

Skellefteåprofilen Anna Ricknell rankas som en av landets 100 populäraste föreläsare.
Här berättar 38-åringen från Morö Backe om kometkarriären, påskmiddagen hos ­hockeylegendaren Sven Tumba och branden som var nära att sluta i en total tragedi.
– Hela familjen hade kunnat mista livet. Vi hade änglavakt, säger hon.

24 januari, 2020. Senast uppdaterat 17:19

Under 2011 startade Anna Ricknell sitt egna bolag Ricknells Retorik, men efter att ha varit mammaledig under stora ­delar av de kommande sex åren dröjde det till 2017 innan hon började jobba heltid med sitt företag. Ett drygt år ­senare kom hon med på EventEffects topp 100-lista över svenska föreläsare. Hur lyckades hon med det? När Anna Ricknell själv förklarar den snabba succén tar hon avstamp från en traumatisk händelse 2017.
– Den 17 december 2017 brann vårt hus och hela familjen hade kunnat mista livet. Vi hade änglavakt. Vi hade precis kommit hem från Gran Canaria och därför hade vi inte hört att två av brandlarmen hade slut batteri. Branden startade i garaget, som sitter samman med huset, men ett av batterierna i hallen var inte slut och jag vaknade av att jag hörde något ljud. Vilket räddade livet på oss. Hade det batteriet också tagit slut hade jag kanske inte suttit här i dag, säger Anna Ricknell.

Anna, hennes man och deras två barn klarade sig, men familjens två katter dog i branden. Huset brann inte ner, men blev väldigt skadad.
– Vi bodde på Vitbergscampingen i fyra månader och det var alltså vid den här tidpunkten som min karriär startade. Även om man drabbas av ett trauma pausas inte livet. Det blev en speciell process där jag fortfarande hade förfrågningar om jobb och då tog jag ett aktivt val att alltid prata om branden, vilket jag tror är en stor anledning att jag har tagit mig in på topp-100 populäraste föreläsarna i Sverige, säger Ricknell.

Just att hon vågar vara personlig är något som hon själv lyfter fram som en nyckel till hennes popularitet.
– Jag pratar inte om att jag har studerat retorik, utan jag försöker hålla det enkelt och att folk ska känna igen sig. Jag får ofta feedback på att folk blir berörda. Jag har aldrig haft en publik som inte har gråtit, säger hon och fortsätter:
– Det blir en balans mellan att få folk att skratta och allvar. Vi kan prata arbetsglädje, hur man ska prata med varandra, hur man gör en bra presentation och hur man kan sälja bättre, men i grund och botten handlar det om att vara tacksam och inte störa sig på skitsaker. Jag tror att jag lyckas förmedla det. Folk känner nog att de kan släppa skitsaker som att arbetskollegan är lite störig när de känner att ”här står den där kvinnan framför mig och hennes familj hade kanske kunnat dö. Jag kan också se vad jag faktiskt har i livet”, säger Anna Ricknell.

Under uppväxten var simning Annas stora passion och hon blev bra också. Hon kan bland annat stoltsera med ett junior EM-brons och som tonåring flyttade hon till Tyskland för att plugga och träna. Därefter gick flyttlasset till USA.
– Jag läste retorik, argumentation och ­debatt. Amerikanerna är vassast i världen på retorik. De har det obligatoriskt i skolan och vi har hemkunskap. Lite skillnad, säger hon och skrattar.
Hon minns gärna tillbaka till tiden i USA och ett starkt minne därifrån var när hon hamnade på påskmiddag hos hockeylegendaren Sven Tumba.
– Jag var på en nätverksträff för svenskar och där träffade jag en man som var kanske 40 år. Jag var väl 21 år på den tiden, men han var trevlig. Han frågade vad om jag ville följa med på påskmiddag med hans släkt. När vi var på väg dit åkte vi in i ett område där varenda hus var ett palats. Jag frågade vem hans släkting var och han sa: ”Sven Tumba” (som vann åtta SM-guld och 3 VM-guld under sin karriär som hockeyspelare). Jag kan ingenting om hockey, men jag frågade om inte det var någon legend? säger Anna och skrattar.
– Under middagen lyfte Sven glaset och sa: ”Så roligt att du är med oss i dag Anna och vi vill välkomna dig in i familjen”. Jag hade pojkvän då (som i dag är hennes man), men jag skålade och tackade, säger Anna Ricknell och skrattar åt minnet.

Sedan 2005 är hon tillbaka i Skellefteå och närmare bestämt Morö Backe. Även om hon föreläser över hela Sverige har hon inga planer på att flytta söderut.
– Nej, gud nej, säger hon med eftertryck.
– Jag skulle aldrig kunna flytta. Jag älskar mitt Skellefteå. En fördel med mitt jobb är att man kan bo var som helst, säger hon.
För Anna Ricknell väntar ett spännande år där hon i vår ska föreläsa med toppdiplomaten och Sveriges före detta ­utrikesminister Jan Eliasson. Hon är även med och arrangerar möteskulturdagen i Skellefteå den 22 april, och där är hon också en av föreläsarna.

24 januari, 2020. Senast uppdaterat 17:19

Skellefteås dyraste lägenhet såld – för 11,5 miljoner

11,5 miljoner.
Eller närmare 43 000 kronor per kvadratmeter.
Så mycket gick numera Skellefteås och Norrlands dyraste lägenhet loss på.
– Det här är en penthouselägenhet utöver det vanliga, säger Anders Bergqvist vd för ­Nåiden Fastighetsutveckling och den som ansvarar för bygget av Höderskrapan i Skellefteå.

20 maj, 2020. Senast uppdaterat 19:59

Rekordlägenheten såldes i slutet av april och ligger på 270 kvadratmeter. Den kommer att vara belägen högst upp i den åtta ­våningar höga Höderskrapan med inflyttning i december 2021.
– Vi har startat något nytt i Skell­efteå nu, säger Anders Bergqvist och fortsätter:
– Tidigare har det blivit budgivning på ­lägenheter i exceptionella lägen som landat på 4,5 miljoner. Det är en sak. Det här är något helt annat. Att det faktiskt finns folk som vill ha och kan köpa en sån här lägenhet i Skellefteå.

Penthouselägenheten är i tre ­etager på totalt 270 kavdratmeter, med en 40 kvadratmeter stor uteplats.

Vem som köpt lyxlägenheten, vars ­månadsavgift ligger på 9 000 kronor, är ännu okänt. Utöver två exklusiva penthouselägenheter med extra högt i takt och egen design utformad av arkitekten Rolf Marklund ­erbjuds totalt 41 lägen­heter i Höderskrapan, mellan två och fem rum.
– Alla lägenheter är unika på sitt sätt och håller genomgående hög standard, men det är klart att just den här är exceptionell, säger Rolf Marklund.
– Penthouselägenheten är i tre ­etager på totalt 270 kvadratmeter, med en 40 kvadratmeter stor uteplats. På grundplanet finns det ett kontor, gästrum, bibliotek, allrum och kök. Eftersom ­taket är sluttande så blir takhöjden högre och ­högre. På gaveln är det en takhöjd på 5,5 meter, vilket betyder att du från inglasningen, som går från golv till tak, överblickar hela stan.
– Går du en trappa ned hittar du ett etage som fungerar som en egen lägenhet, vilket ger möjlighet till ett generationsboende.
– På översta etaget finns det ett sovrum, walk in closet, badrum och utgång till en ­terras på 40 kvadratmeter.

Camilla Solstrid, kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och en av de ansvariga mäklarna för projektet, ­berättar att hon aldrig sett en liknande lägenhet ­under de 11 år hon varit verksam i Skellefteå.
– Det är en hög prislapp, men när vi väl ­släppte den fanns det flera intressenter – ­vilket är lätt att förstå då man ser hur den är utformad, säger Camilla och fortsätter:
– Det har aldrig tidigare byggts något ­liknande i Skellefteå, så det var väldigt kul att intresset var stort och att den såldes ­direkt. Skellefteå står ju inför en stor utveckling och vi har en bra bostadsmarknad så vi får nog helt enkelt börja vänja oss vid lite högre ­bostadspriser.

Anders Bergqvist berättare vidare att det sammantaget varit omkring hundra ­intressenter till lägenheterna, varav 24 av totalt 41 redan sålts.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

20 maj, 2020. Senast uppdaterat 19:59

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46