”Svenskt mode håller väldigt hög standard”

Skellefteåtjejerna Sandra Larsson och Linda Bäcklund har båda erfarenhet av att arbeta inom modebranschen och sedan tre år driver de tillsammans klädmärket Salinette – kvinnliga kläder i klassisk och feminin stil.

22 februari, 2019. Senast uppdaterat 14:18

Tjejerna, som träffades under gymnasietiden är rätt lika som personer men kompletterar varandra på ett bra sätt.
– Lindas område är helt klart att knyta ihop den visuella säcken och att kunna förutspå trender. Som tur är tycker vi väldigt lika i det mesta och har inga problem att komma överens gällande kommande designer. Även fast vi inte alltid bott i samma land har det hänt ett komiskt antal gånger att vi lyckats köpa exakt samma plagg utan varandras vetskap, säger Sandra.
– Sandra har en tendens att lätt kunna sätta sig in i nya saker vare sig det är
momsdeklarationeller en designprocess, infliker Linda.

När föddes idén att starta egen klädfirma?
– Vi var båda i en period i livet där vi inte riktigt visste i vilken riktning vi var på väg. Att starta eget hade såklart alltid varit en dröm men det kändes som att det fattades för mycket kunskap om processen i helhet. Efter att vi på en gemensam resa i början på 2017 hade haft tid att diskutera våra livsplaner kom vi tillslut fram till att det var nu eller aldrig och idén började formas. Eftersom vi har samma intressen och klädstil var det rätt enkelt för oss att hitta en gemensam vision om vad för typ av märke och kläder vi ville skapa. En månad senare hade vi startat upp vårt aktiebolag och produktionen var i full gång. Vi lanserade våran första kollektion i slutet på 2017, några månader efter vi hade bestämt oss för att satsa på riktigt, säger Linda.

Designar ni kläderna själva?
– Ja vi designar allt själva. Vi brainstormar och ritar sedan upp plaggen i detalj hur vi vill att de ska vara, väljer noggrant ut färger, tyger etcetera. Det är en utmaning med tanke på att vi inte har några tidigare erfarenheter av just design, men det är en kul och lärorik process. Vår stil kan beskrivas som väldigt klassisk och feminin. Plaggen ska representera skandinavisk måttfullhet och elegans utan att kännas tråkiga. När man väljer att investera i ett plagg av finare kvalité ska det kännas lika relevant om 10 år, säger Sandra.
– Vi syr upp våra kläder i Italien, för att få bästa möjliga kvalité på våra plagg. Vi har haft turen att få producera våra kläder i samma fabrik som Gucci, Prada och andra välkända märken. Det är vi väldigt glada och tacksamma för, säger Linda.

Vad utmärker er design?
– Rent spontant skulle vi säga passformen. Det spelar ingen roll hur exklusivt tyg man använder eller hur unik och nytänkande ens design är, inget kan väga upp en dålig passform, säger Sandra.

Vad tycker ni om svenskt mode?
– Svenskt mode håller väldigt bra standard och det märks även internationellt. Enligt våra egna observationer är det svenska modet i lite utav en förändrings-fas. Mer vikt tycks läggas vid vart materialen kommer ifrån och etiska frågor gällande produktion samt arbetsvillkor för de anställda. Slit-och-slängkonsumtionen börjar omvandlas till ett mer hållbart perspektiv. Nyheter varje vecka känns inte riktigt lika relevant som det en gång gjorde och det är vi glada för, säger Linda.

Slutligen, vart ser ni er själva och Salinette om tio år?
– Förhoppningsvis har vi etablerat oss inom det svenska modet samt större delen av Europa. Att kläderna ska finnas tillgängliga hos återförsäljare i fysisk butik har vi förhoppningsvis uppnått innan dess. Vår vision är att ta Salinette så långt det går på egen hand, säger Sandra och uppmanar läsarna att gå in och kolla på deras hemsida www.salinette.com

22 februari, 2019. Senast uppdaterat 14:18

Skellefteås dyraste lägenhet såld – för 11,5 miljoner

11,5 miljoner.
Eller närmare 43 000 kronor per kvadratmeter.
Så mycket gick numera Skellefteås och Norrlands dyraste lägenhet loss på.
– Det här är en penthouselägenhet utöver det vanliga, säger Anders Bergqvist vd för ­Nåiden Fastighetsutveckling och den som ansvarar för bygget av Höderskrapan i Skellefteå.

20 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:01

Rekordlägenheten såldes i slutet av april och ligger på 270 kvadratmeter. Den kommer att vara belägen högst upp i den åtta ­våningar höga Höderskrapan med inflyttning i december 2021.
– Vi har startat något nytt i Skell­efteå nu, säger Anders Bergqvist och fortsätter:
– Tidigare har det blivit budgivning på ­lägenheter i exceptionella lägen som landat på 4,5 miljoner. Det är en sak. Det här är något helt annat. Att det faktiskt finns folk som vill ha och kan köpa en sån här lägenhet i Skellefteå.

Penthouselägenheten är i tre ­etager på totalt 270 kvadratmeter, med en 40 kvadratmeter stor uteplats.

Vem som köpt lyxlägenheten, vars ­månadsavgift ligger på 9 000 kronor, är ännu okänt. Utöver två exklusiva penthouselägenheter med extra högt i takt och egen design utformad av arkitekten Rolf Marklund ­erbjuds totalt 41 lägen­heter i Höderskrapan, mellan två och fem rum.
– Alla lägenheter är unika på sitt sätt och håller genomgående hög standard, men det är klart att just den här är exceptionell, säger Rolf Marklund.
– Penthouselägenheten är i tre ­etager på totalt 270 kvadratmeter, med en 40 kvadratmeter stor uteplats. På grundplanet finns det ett kontor, gästrum, bibliotek, allrum och kök. Eftersom ­taket är sluttande så blir takhöjden högre och ­högre. På gaveln är det en takhöjd på 5,5 meter, vilket betyder att du från inglasningen, som går från golv till tak, överblickar hela stan.
– Går du en trappa ned hittar du ett etage som fungerar som en egen lägenhet, vilket ger möjlighet till ett generationsboende.
– På översta etaget finns det ett sovrum, walk in closet, badrum och utgång till en ­terras på 40 kvadratmeter.

Camilla Solstrid, kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och en av de ansvariga mäklarna för projektet, ­berättar att hon aldrig sett en liknande lägenhet ­under de 11 år hon varit verksam i Skellefteå.
– Det är en hög prislapp, men när vi väl ­släppte den fanns det flera intressenter – ­vilket är lätt att förstå då man ser hur den är utformad, säger Camilla och fortsätter:
– Det har aldrig tidigare byggts något ­liknande i Skellefteå, så det var väldigt kul att intresset var stort och att den såldes ­direkt. Skellefteå står ju inför en stor utveckling och vi har en bra bostadsmarknad så vi får nog helt enkelt börja vänja oss vid lite högre ­bostadspriser.

Anders Bergqvist berättare vidare att det sammantaget varit omkring hundra ­intressenter till lägenheterna, varav 24 av totalt 41 redan sålts.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

20 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:01

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46