Spotifysuccé – som 14-åring

Fler än 7 000 lyssningar.
14-åriga Julia Lundmark från Burträsk har gjort succé på Spotify – efter ett Facebooktips från mamma:
– Jag hoppades att det skulle gå bra, men blev ändå väldigt chockad att det blev så många lyssningar.
Här berättar Skellefteås senaste musiktalang om press, ­klasskompisarnas reaktioner – och inlägget som satte fart på karriären.

22 februari, 2019. Senast uppdaterat 14:27

Hur kom det sig att du släppte en låt?
– Mamma såg i sitt facebook-flöde att ­Robin Cox sökte sångare till sitt ­musikskapande. Hon ­visade mig inlägget och jag tyckte det lät ­intressant. Mamma kontaktade Robin och ­skickade en ­video där jag sjöng en Bruno Mars-låt, och Robin ville starta ett samarbete med mig. När musiken och texten, som Markus Nyström skrivit var klar, så spelade vi in låten hos Joel Nunez som ställde upp med studio.

Två månader senare har låten streamats fler än 7 000 gånger. Hade du väntat dig det?
– Jag hade såklart hopp om att det skulle gå bra för låten, men blev ändå väldigt chockad att det blivit så sjukt många lyssningar.

Vad har du möts av för reaktioner?
– Låten kom ut en lördag så det va lite ­nervöst att komma till skolan på måndag. Jag möttes av personer i korridoren som spelade och sjöng låten. Det har varit jätteroligt.

Dina kompisar kallar din mamma för momager. Är hon spindeln i nätet här?
– Ja, definitivt. Jag får mycket stöd av mamma som fixar mycket kring inspelning, publicering och planering.

Vad handlar låten om?
– Den handlar om att man inte vill ha ­någon att älska för en stund utan vill ha någon för evigt. Oändlig kärlek. Endlessly.

Hur funkar det – kan vem som helst lägga upp en låt på Spotify?
– Vi har valt att använda oss av en sida som heter Spinnup. Där lägger man in bild och beskrivning och när låten blivit godkänd läggs den ut på flera olika kanaler, bland annat Spotify, Applemusic och Youtube. Mamma har satt sig in i detta och hjälpt oss få ut låten.

Och nu är du på g med andra singeln.
– Precis. Vi har haft ett fantastiskt samarbete där alla verkligen har varit drivande. Det har varit skönt att jobba med personer som man inte ­behöver sitta och vänta på. Robin började göra musiken till andra låten strax efter första låt­släppet. När han hade första utkastet klart så skickade han den till Markus, som skrev text och melodi och nu ska vi spela in den hos Joel Nunez.

Det låter som ett rätt hektiskt schema.
– Just nu håller vi som sagt på med andra låten, som vi hoppas få ut i mitten av februari. Förutom det ska jag även delta på Norrlands största ­välgörenhetskonsert tillsammans med gänget i Work Together. Sen är låtsläpp tre inte allt för långt borta.

Känner du press på dig själv?
– Verkligen inte. Jag är väldigt glad att jag får samarbeta med personer som peppar mig. Ibland kan jag bli stressad då jag till exempel har varit förkyld och inte kunnat spela in låten när det är tänkt, och projektet dragit ut på tiden. Men det är mest för att man är förväntansfull att få ut den. Markus och Robin är väldigt lugna och trygga och ger mig bra feedback.

Vad säger kompisarna?
– Kompisarna är väldigt stöttande och längtar verkligen efter nästa låt. De ger också bra feedback och tips.

Vad har du för mål med din karriär?
– Just det här med mål har jag ganska svårt för. Jag försöker mest tänka i nuet sen får jag se vad som händer i framtiden. Men mina mål är att utvecklas, har så kul som möjligt och att släppa fler låtar.

22 februari, 2019. Senast uppdaterat 14:27

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47