Skråmträsk spelplats för ny skräckfilm

Är Skråmträsk på väg att bli Västerbottens Hollywood?
Kanske inte, men kortskräckfilmen ”Förtvina” är inspelad där.
– Den här stugan i Skråmträsk var för perfekt för att inte ta, säger Cindy Stenberg, som skrivit manus till filmen.

27 januari, 2020. Senast uppdaterat 17:00

Cindy Stenberg, 29, är född och ­uppväxt i Kiruna, men ända sedan hon som barn hyrde VHS-filmer tillsammans med sin pappa har hon älskat film. Hon kände att hennes filmintresse kanske inte hade optimala förutsättningar
att blomstra i Kiruna och för ett år ­sedan valde hon att flytta till Umeå.
Nu har drömmen om att göra en film ­blivit sann – och den blev det i Skråmträsk.
– Allting började med att jag tog kontakt med Skelleftebaserade ’Swedish Ghost Lovers’, varpå jag skickade ett av mina manus i hopp om att de kanske skulle vilja samarbeta. De gillade mitt manus, och ganska fort efter det ­började vi förbereda för inspelning. Vi letade då runt för den perfekta stugan, och hittade den i Skråmträsk, säger Cindy Stenberg.
– Jag sov även där under inspelningen, två nätter ensam. Jag var hyfsat spooked kan jag säga. Det var väldigt läskigt där, men det positiva är att jag fick ut en till kortfilm av det. Jag kunde inte sluta tänka på vad jag inte skulle vilja vara med om, när man hörde allt ­knarrande på övervåningen, ­säger hon.

Vad var det som var så bra med stugan i Skråmträsk?
– Den var väldigt gammal, men inte för sliten. Det var också viktigt att ha en trapp i huset, som gärna skulle ha träpanel. Området i sig var väldigt isolerat vilket också var en nyckel för att få känslan av kortfilm, säger Cindy.
Filmen ­heter Förtvina (Atro­phy på engelska) och handlar om Freja, som börjar ett nytt jobb som personlig ­assistent till Alma. En kvinna som blivit mystiskt sjuk och numera endast kan kommunicera genom att blinka, och det dröjer inte länge innan Freja märker att något inte stämmer i huset.
– Filmen är inspirerad av The Skeleton Key och Shutter, från Thailand. Det som verkligen skrämmer mig är det som man inte kan se, och jag ville göra en norrländsk spinn på det hela, säger Cindy Stenberg, som inte har någon koppling till Skellefteå.

Vi fick hit en sminkös/special effects makeup-artist från ­Falun också. Med en crowdfunding har vi lyckats täcka ­kostnaderna för resor och mat för teamet, vilket känns superkul.

Filmens producent och klippare ­Pontus Sundström bor däremot i stan. Totalt var det ett drygt dussintal personer inblandade i projektet, och förutom från Skellefteå, kom de från Stockholm, ­Östersund och Umeå.
– Vi fick hit en sminkös/special effects makeup-artist från ­Falun också. Med en crowdfunding har vi lyckats täcka ­kostnaderna för resor och mat för teamet, vilket känns superkul. Så länge de fick betalt är vi nöjda, säger Cindy Stenberg.

Hennes förhoppning är nu att Förtvina ska bli långfilm.
– Jag får hjälp att bearbeta manuset av Film i Västerbotten och Ted Kjellsson (”Ensam i rymden”). Sedan har jag en till två långfilmer på lager i väntan att någon blir intresserad, och fler kortfilmer. Jag hoppas att kortfilmen går bra och att jag då får större chans att sälja mitt manus, eller till och med regissera den själv. Det vore drömmen, säger hon.

27 januari, 2020. Senast uppdaterat 17:00

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47