Så äter du både gott & nyttigt

Att sommaren är över betyder inte att du ska lämna gourmetmaten.
Tvärtom! Kostnavigatorn Emma Cedergren vet hur du lagar både god och nyttig mat.

29 augusti, 2019. Senast uppdaterat 10:04

Glass- och grillsäsongen är över. Tråkigt ­tänker du, säger hej till livspusslet och ­faller lätt in i korv- och makaroner-hjulet igen. Tänk om, menar dietisten och kostnavigatorn Emma Cedergren på Livsfabriken i Skellefteå. Hon är nämligen proffs på god mat som ­samtidigt är nyttig.
– Jag rekommenderar att äta så naturligt som möjligt, och så ekologisk man känner sig ha råd med, och undvika artificiella sötningsmedel som aspartam, fruktos-glukossirap, flytande margariner och lightprodukter. Om det inte fanns för 100 år sedan, är frågan om vi verkligen behöver det idag, säger Emma Cedergren. – Vill man ha jordgubbsmak på filen, så kan man ju själv tillsätta jordgubbar eller jordgubbssylt och få i sig mindre socker, och vill du ha matlagningsgrädde med låg fetthalt? Tja, det är enkelt att göra själv. Ta lite mindre av den vanliga grädden så har du en matlagningsgrädde, men slipper tillsatserna.

Här nedan delar Emma Cedergren med sig av tips och recept på hur du kan leva hållbart och hälsosamt, utan att det ska behöva kosta skjortan.
– Mat är väldigt praktiskt, och det är väldigt många moment som skall utföras, så det är förståeligt att vi faller för snabbmaten och det färdiglagade, när vi har tidsbrist och är stressade. Så bra mat behöver vara både ­enkel, snabb, lättlagad, god och lättillgänglig, säger Emma.

Text: JON LUNDSTRÖM
Foto: MARIA BERGMARK

Så boostar du vanliga barnrätter:

  • Makaroner och korv (byt ut makaronerna mot tex bönpasta eller glutenfri pasta, servera grönsaksstavar som förrätt).
  • Köttfärssås och spagetti (byt ut spagettin mot tex zuccinispagetti, mixa i riven morot, broccoli eller grönkål i köttfärssåsen).
  • Fiskpinnar och potatis (gör egna fiskpinnar, skär bitar av ett torskblock, till ”pinnar” och vänd i ägg och glutenfritt ströbröd).
  • Ris och kycklinggryta (även här, mixa i grönsaker i kycklinggrytan, använd kokosmjölk eller kokosgrädde).
  • Korvstroganoff med ris (prova med blomkålsris, mixa grönsaker i såsen till korvstroganoffen).
    Köttbullar med pasta (köp köttfärs, salta, peppra, och gör till biffar eller köttbullar, servera med bönpasta eller annan glutenfri pasta).
  • Köttfärslasagne (kör glutenfria lasagne­plattor, skippa vetemjölet i redningen, red med majsmjöl eller arrowrot, mixa i grönsaker i såsen.

Goda vardagsrätter (sk paleo/stenålderskost)

  • Köttfärssås med kokosgrädde, lök, sötpotatis och grönkål.
  • Mandelgratinerad torsk med champinjoner, lök, riven palternacka.
  • Fetaostpaj med broccoli och körsbärstomater.
  • Svartkålssallad med Chevré, valnötter och rödbetor
  • Lax stekt med vitlökssmör och persilja, serverad med rotsaker i ugn.
  • Qinoasallad med kyckling, haricoverts, riven morot, sås på kokosgrädde med timjan.
  • Pumpasoppa med morot, rotselleri, gurk­meja, kummin, servera med rostade solrosfrön, fetaost och fröbröd.
  • Korvlåda med äggstanning, lök, och rester av veckans grönsaker.

Snabb sidesallad/ per portion:

  • 2 msk mjölksyrad opastöriserad grönsak, spenat, dressing på olivolja, citron och himalayasalt.

Fredagsmiddag med barnen:

  • Goda tacos med salladsblad (tex Roman­sallad) istället för tacobröd.
  • Bönpasta istället för vanlig pasta.
  • Laga goda paleopannkakor med banan, ägg och kokosmjöl.
  • Blomkålsris istället för ris eller pasta.
  • Pajskal med tex kokosmjöl och sesamfrön.
  • Hamburger- och parisarebröd bakat på
    mandelmjöl.
  • Rotsaker i ugn istället för pasta, ris.
  • Hemmagjord pizza på glutenfritt mjöl.

Tv-myset:

  • Grönsaker med dipsås.
  • Sockerfri kladdkaka med grädde.
  • Chokladpudding med avokado och honung.
  • Glass gjord på fryst banan och stevia.
  • Rotsaks- eller grönkålschips.
  • Rawfood (dadel) bollar.
  • Blåbärs & mandelpaj med marängtäcke.
  • Nötblandning.
  • Smoothie med hallon, mango och yoghurt.
  • Ischoklad med lakritsrot.
  • Chokladdoppade jordgubbar.

Söndagsbrunch:

  • Omelett med ägg, smör, lök, broccoli, tomat, krydda med gurkmeja, timjan.
  • Fröbröd med god ost eller leverpastej.
  • Scones bakat på mandel och kokosmjöl.
  • Hallonmarmelad och rabarber/ingefärsmarmelad (sötad med björksocker).
  • Granolamusli med valnötter, kokos, kakaonibs, linfrö, chiafrö, solrosfrö, pumpakärnor, kanel och kardemumma. Servera med Kefir, yoghurt, mandel- , havre, eller kokosdryck.
  • Chiapudding med kokos och bär.
  • Ingefärsshots.
  • ½ grapefrukt.
  • Rödbetsjuice och kaffe/the.
29 augusti, 2019. Senast uppdaterat 10:04

”Det är här mitt hjärta finns”

Efter två år på flykt har en av klubbens mest meriterade spelare återvänt.
För Skellefteåguiden berättar Niclas Burström om vem han tror blir säsongens utropstecken, det annorlunda livet i Sibirien och varför han lirar sin bästa hockey hemma i schtaan.

23 augusti, 2019. Senast uppdaterat 13:25

Egentligen var han tröttkörd från en lång säsong och samtalet hade uppkommit från en bisats, men när han hörde om Skellefteås intresse flög han upp.
På andra sidan bordet satt Växjös sportchef Henrik Evertsson och dividerade två olika vägar att gå: Fullfölja treårskontraktet eller bryta det i samförstånd efter bara ett år.

Niclas hade inte övervägt sina alter­nativ innan, han visste nämligen inte ens att det fanns sådana. Aningslöst trodde han att mötet enbart skulle handla om att summera säsongen som gått – men när han blev varse att laget i hans hjärta önskade honom tillbaka blev beslutet rakt och omedelbart: han ville hem.
– Jag hade höga krav på mig när jag kom till Växjö, vilket jag med facit i hand inte levde upp till. Jag är nöjd med defensiven, men offensivt kom jag inte alls till – och gör du inte poängen som du är van vid och således förväntas göra tappar du också självförtroendet, summerar Niclas Burström sin insats ifjol.
– När sedan Skellefteå kom på tal kändes det direkt intressant. Det är ändå här jag har mitt hjärta och här jag spelat min bästa hockey. Efter att ha snackat med Tommy (Samuelsson) och ”Forre” (Erik Forssell) fanns det inte längre ­några tveksamheter. Det känns som att vi har en gemensam bild av hur jag ska få ut maximalt av mitt spel och det är nog så viktigt efter några tyngre säsonger.

Efter åtta a-lagssäsonger och 42 landskamper valde Niclas Burström ­inför säsongen 2017/2018 bort tryggheten i Skellefteå mot äventyret i grannlandet i öst. Det blev 29 matcher i KHL-laget Vityaz Podolsk innan han strax efter jul trejdades till ligakonkurrenten Yugra Khanty-Mansiysk.
Inte minst livet i Sibirien, cirka 200 mil nordost om Moskva och det som anses vara det kallaste bebodda området i världen, blev en upplevelse.
– Det var fruktansvärt kallt och inte den charmigaste staden direkt, skrattar Niclas.
– På isen var det inga problem, men vid sidan om var det svårt att kommunicera och skapa några närmare relationer. Som tur var hade jag en annan svensk i laget (före detta AIK:aren Tobias Viklund) som jag kunde umgås med. Tjejen var kvar i Sverige, så jag och Tobbe levde ett typ av ungkarlsliv där borta. Vi gick ofta ut och käkade middag eller spelade kort, som tidsfördriv när vi inte hade träning.
Ett äventyr rikare men hockeymässigt två säsonger som AIK-profilen helst vill glömma.
Om mindre än två veckor, närmare ­bestämt den 14 september, börjar all­varet igen hemma mot Oskarshamn. Det här årets motto: revansch.
– De senaste säsongerna har jag inte spelat så bra hockey som jag vet att jag kan. Jag måste börja lita på mig själv och framförallt hitta rörligheten igen. Det är ändå det som varit min nyckel tidigare, säger Niclas självkritiskt.

Vad kan vi förvänta oss av AIK den här säsongen?
– Det ser jättespännande ut. Vi har en bra mix med några äldre rutinerade ­spelare, blandat med ganska många unga spelare på väg uppåt i karriären, säger Niclas.
– Vi har kört riktigt hårt i sommar och målet är alltid att vara med i toppen och kriga. Det är små marginaler och många bra lag, men faller allt väl ut ska vi kunna utmana om guldet.

Varje framgångssaga innehåller en överraskning; så vem blir säsongens utropstecken?
– Det finns många namn, men får jag bara säga ett måste det bli nyförvärvet från Solna AIK Jesper Frödén. Han har sett riktigt vass ut och har ­definitivt ­potentialen att slå igenom rejält.

 

Text: Jon Lundström
Foto: Ola Westerberg

23 augusti, 2019. Senast uppdaterat 13:25

På G i juni

Konserter, dans och sommarteater.
Följ vår evenemangskalender så har du koll på det mesta som händer i Skellefteå under juni.

20 juni, 2019. Senast uppdaterat 13:01

22/6 – Skellefteåtravet, 19:00:
Midsommartravet
Folkfest med hästar från hela Norrland och andra familjeaktiviteter.

22/6 – Bovikens Havsbad, 19:00:
Livemusik
Par i Damer underhåller på Strandterassen.

23/6 – Bursiljums Folkpark, 19:00
Danskväll
Bandet Kvarnby underhåller alla besökarna i parken.

24/6 – Nordanåparken, 17:30:
Qi gong
Gratis Qi gong i parken varje måndag under sommaren.

26/6 – Medlefors, 18:00:
Västerbottens sommarteater
Bröderna Lejonhjärta spelas tom 14 juli.

26/6 – Bryggarbacken, 18:00:
Drakbåtsfestivalen
Paddlingstävling efter älven nedanför Stadsparken.

26/6 – Café Kajutan, 18:00:
Sommardans
Danskväll på bryggan med bandet Rytmix.

27/6 – Café Kajutan, 18:00:
Livemusik
Joel Nunez sjunger och spelar på bryggan längs Skellefteälven.

27/6 – Frälsningsarmén, 19:00:
Musikcafé
Livemusik med Markus Nyström, Erika Kågström och Mästerskapet.

27/6 – Folkparken, 20:00:
Sommardans
Bandet Micke Ahlgrens spelar trevlig dansmusik.

28/6 – Örviken, 19:00:
Friluftsteater
Det sjätte snedseglet med Svarttjärn Presenterar.
Spelas även 29/6 och 30/6.

29/6 – Electrolux Home Arena, 14:00:
Fotboll
Skellefteå FF möter Friska Viljor.

30/6 – Skogsvallen IP, 13:30:
Fotboll
Moröns damlag möter AIK.

30/6 – Logen Ljusvattnet, 19:00:
Sommardans
Danskväll i logen med bandet Serenad.

Stadsfesten 26-30 juni

Hallå där, Gunnar Karlsson, festivalgeneral för Stadsfesten.

1) Varför ska man inte missa Stadsfesten i år?
– I sommar har vi fått till ett bra och brett program som passar alla. Drakbåten är tillbaka, hårdrock med Dee Snider, en av Sveriges största artister i form av Veronica Maggio, gratisspelningar med Nano och Sean Banan, seniordagar och småstjärnor…ja det finns något för alla!

2) Vilka är årets nyheter på Stadsfesten?
– Största nyheten är att vi flyttar scenen från Torget till Storgatan mellan Stadshotellet och Stadsparken. Tivolit utökar och huserar både på torget och CK-parkeringen. Dessutom har vi ett helt nytt restaurangområde nere vid älven i form av restaurang Rustique. Drakbåten
är tillbaka efter några års vila, och att Texas Longhorn blir ny krögare på Trädgårdsgatan med blues/country-underhållning är några av årets förändringar.

3) Har du någon favoritakt?
– Man kan ju inte missa Veronica Maggio som kommit och kommer med massor av nytt fantastiskt material till Stadsfesten. Sen blir det trevligt att se vad den gamle pudelmannen Dee Snider klämmer ur sig och sist men inte minst så vet jag att Otto Knows inte kommer
att göra någon besviken. Men den akt som känns mest spännande är ändå Shy Martin som öppnar på fredag. Hon har tidigare mest jobbat som låtskrivare till bland annat Ellie Goulding
& The Chainsmokers. Att hon sedan står bakom låten ”The Ocean” med Mike Perry har väl knappast någon missat… så det finns lite favoriter även denna sommar!

 

Stadsfesten – dag för dag

27 juni
11:00-01:00 Tivoli
20:00-01:00 Restaurangtält
21:00 Context
22:30 Peg Parnevik
00:15 Blister Brigade

28 juni
11:00-02:00 Tivoli
11:00 Småstjärnorna
12:15 Nano
13:30 Galagänget
14:30 Skellefteå Dans och balett
20:00-02:00 Restaurangtält
21:00 Shy Martin
22:30 Miriam Bryant
00:15 Dee Snider

29 juni
11:00-02:00 Tivoli
13:00 Final Småstjärnorna
14:00 Sean Banan
15:10 Prisutdelning Småstjärnorna
15:30 Caroline Burman
20:00-01:00 Restaurangtält
21:00 Maja-Kristina
22:30 Veronica Maggio
00:15 Otto Knows

20 juni, 2019. Senast uppdaterat 13:01