”Jag har alltid varit klassens clown”

Från bartender på Carl-Viktor till en av Sveriges mest respekterade skådespelare.
För Skellefteåguiden berättar Ardalan Esmaili om uppväxten i Malå och Skellefteå,
vad familjerestaurangen betytt och hur karriären tog fart på den lilla trubadurscenen.

6 februari, 2019. Senast uppdaterat 13:32
Text: JON LUNDSTRÖM
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON

Knappt hade tv-succén Bron gått i graven, så slog arvtagaren Gråzon ner som en bomb. Den svensk-danska thrill­erserien hade premiär i februari 2018 – och nästan ett år senare har den inte bara nått miljonpublik utan också ­nominerats till årets tv-drama. Vid 32 års ålder har den före detta Skellefteå- och Malåbon ­Ardalan Esmaili till slut fått sitt riktiga genombrott.
Knappast oförtjänt för en skådespelare med sju filmer och tv-serier på sitt CV – som gjort framträdande roller på dramaten, parkteatern, Unga Klara och fått kritikerna att göra den lingvistiska vågen för hur han tacklade huvudrollen i långfilmen Charmören.
– Det finns många vägar att gå och det finns många fantastiska skådespelare. Något jag har haft med mig från det att jag var liten är att vill du något krävs det att du är flitig och inte är rädd att ta tag i saker, säger Ardalan Esmaili.
Han fortsätter:
– Det är kul det där. Många kompisar från skoltiden har hört av sig och gratulerat till att det gått bra.

Vad säger de?
– Att de inte är förvånade, att de minns mig som klassens clown, någon som alltid ville stå i centrum.

Stämmer det?
– Haha, absolut. När jag tänker tillbaka var jag ofta lite för mycket. Jag älskade att berätta historier, det spelade ingen roll om det egentligen var något en kompis upplevt – jag levde mig in i historien så mycket att jag till slut trodde att det var självupplevt, säger Ardalan med ett lätt skratt.
Innan han blir allvarlig.
– Däri tror jag också en av mina absoluta styrkor ligger. Jag har spelat många olika roller, från polis till terrorist – och för att göra det riktigt bra och trovärdigt krävs det att man lever sig in i karaktären. Att någonstans på riktigt försöka påstå, och själv tro på, det som rollen säger.

Ardalan Esmaili föddes i Teheran 1986. Två år senare flyttade familjen till ­Sverige och Skellefteå. Där gick han låg- och ­mellanstadiet, innan familjen gjorde en avstickare till Malå under högstadietiden. När Ardalan fyllde 15 år gick flyttlasset tillbaka till Skellefteå och mediaprogrammet på Anderstorpsgymnasiet. Första tiden bodde han själv, inackorderad på Anderstorp och sedan på Sunnanå, innan hans föräldrar kom efter. De sålde pizzerian i Malå och tog över restaurangen Carl-Viktor i Skellefteå.
– Det är en jättefin restaurang som vi fortfarande har kvar. Jag började jobba där. Jag tänkte väl att om inget händer med mitt liv så har jag åtminstone detta, en fin krog.

Drömde du om att bli krögare?
– Drömde och drömde, jag trodde att det var det jag skulle göra. Jag gjorde det mesta, testade både bartender och var servitör, berättar Ardalan.

Men…?
– Det var inget för mig. Det fanns inget driv eller lust i mig att satsa på det.
Men trots att det inte blev hans slut­station, så har hans karriär mycket att tacka Carl-Viktor för. Det var på familjens restaurang, efter att han blandat gin & ­tonics och serverat gästerna toast skagens, som han fick utlopp för sin stora passion. Här, på den lilla trubadurscenen längst in i restaurangen, kunde han ägna flera timmar åt att öva på monologer.
Och det var husguden Al Pacino som till slut fick honom att ta steget fullt ut. Med monologen ur Scarface sökte ­Ardalan Fridhems folkhögskola i Svalöv – och kom in.

Ardalan sa hej då till Carl-Viktor och Skellefteå och hittade lusten i Skåne. Via Fridhems folkhögskola hittade han senare till Teaterhögskolan i Stockholm. Efter rollerna i Gråzon och Charmören har han definitivt etablerat sig som en av Sveriges hetaste skådespelare. Och nyligen slöts faktiskt också någon slags cirkel, när han blev utsedd till shooting star av European Film Promotions. För att förstå digniteten är det värt att nämna att bland tidigare svenska ”shooting stars” finns Alba August, Alicia Vikander och Bill Skarsgård.
– Jag känner mig otroligt hedrad att bli erkänd på det här viset, både av mitt land Sverige som nominerade mig och Berlins filmfestival som till slut valde mig. Jag har jobbat hårt och detta är ett kvitto på att jag tänker fortsätta, säger Ardalan.

6 februari, 2019. Senast uppdaterat 13:32

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47