”Jag gillar att sätta min egen twist på det”

Hon jobbade som städare, köpte ett hemmabygge till tatueringsmaskin, använde sin pojkvän som försökskanin och är idag en av Norrlands mest respekterade tatuerare.
För Guiden berättar Sanna Hedström på Carousel Tattoo om hur hon pushades in i yrket, ­liknelsen med Alfons Åberg – och vad du absolut inte ska be henne om.

17 april, 2019. Senast uppdaterat 13:10
Text: JON LUNDSTRÖM

Inne i tatueringsstudion är klockan strax efter 12 och Sanna Hedström har nålen i högsta hugg. Lunchtid eller inte: showen måste rulla och under dagen ska flera kunder tatueras – och när det ­kommer till jobbet är ett oväntat avbrott lika ­efterlängtat som en pajad iPad under bilsemestern.
Intervjun hålls under ett tatueringstillfälle, men dyrbar tid rinner iväg när fotografen ber om mer utrymme och kundens positionsbyte stör ordningen. När Sanna ska berätta hur många timmar i veckan hon faktiskt tillbringar i studion tvingas nya kollegan Sara bryta in:
– Seriöst, att det står 9-15.30 på dörren ­betyder inte att det endast är de timm­arna du lägger ned…
Sanna, fortsatt med blicken på kunden och nålen, stannar upp en stund – och ­säger sedan med viss eftertänksamhet:
– Nä, det är väl sant – det blir väl två-tre timmar på kvällarna också…

Under 80-talet var det bodybuilding och solarier, på 90-talet kom piercing – och nu blommar tatueringstrenden för fullt. Det räcker med ett besök på Vitbergsbadet för att känna sig som en udda fågel med armen tom som ett A4-ark.

Hur kommer det sig att något som var så laddat för några år sedan nu är största modet?
– Om konsten på väggarna varit vårt ­uttryckssätt tidigare, så är konsten på ­armarna det idag. Huden är en del av dig och samtidigt en bild av dig. Det är ju den som skiljer dig från alla andra, säger Sanna Hedström.

Tatueringar är i mångt och mycket ett sätt att kommunicera till omgivningen, fortsätter Sanna.
En unik tatuering gör det lättare att väcka intresse och skapa kontakt med andra människor.

Det är snart tolv år sedan Sanna Hedström gjorde sin första tatuering, en ­dödskalle på sin sambo Johan Karlsson. Idag kan hon skratta åt minnet:
– Jag har alltid målat mycket, främst tavlor och 2007 köpte jag ett hemmabygge för att testa på att tatuera. Jag började på apelsiner, men ledsnade snabbt – och när min sambo insisterade så testade jag på honom.

Vad tänker du när du ser på död­skallen idag?
– Att den inte är särskilt snygg, men
att det är ett kul minne – och för ­Johan ett kul partytrick. Han är inte sen att ­berätta för nya människor att det är jag som har gjort den, säger Sanna och skrattar.

Just de egenskaperna, humor blandat med en stor dos självdistans, beskriver inte bara Sannas stil – utan bör också ses som generella råd när du tatuerar dig, menar hon.
– När en kund kommer hit första gången har de ofta tänkt igenom motiven noga, till nittio procent symboliserar det något – och det är bra. I de få fallen kunden är osäker brukar jag råda dem att tänka igenom det en vända till. Det är tråkigt om du ångrar något du gjort, men med tiden lättas det där ofta upp – och mina återkommande kunder gör saker mer på uppstuds, säger Sanna och fortsätter:
– Min drömkund är den som ger mig fria tyglar, där jag kan sätta min egen twist. Det är sjukt kul!

Om du skulle sätta ord på din egen resa från den där skakiga ­dödskallen till idag, hur skulle du beskriva den då?
– Jag känner mig av naturliga skäl ­betydligt bekvämare idag, och till följd har också min stil förändrats. Det är ­inget 180 knyck längre, utan jag för­söker ­tatuera lugnt och metodiskt.
– Rent tekniskt utvecklas man hela ­tiden. Skuggor, fina övergångar och fejda, allt det där har jag slipat på under åren. Ibland känner jag mig som Alfons Åberg; ”jag ska bara”. Det går alltid ­finlira lite till.

Finns det någon drömtatuering du gjort under de här åren?
– Det finns många, men den mest oväntade var när jag gjorde en rococo-arm.

Och något du vägrar?
– Om du vill bli tatuerad i ansiktet – eller ha en tribal. Det är två gränser jag aldrig kliver över.

17 april, 2019. Senast uppdaterat 13:10

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47