”Jag gillar att göra lite som jag vill”

Efter besvikelsen på västkusten är han åter tillbaka på mammas gata.
För Skellefteåguiden berättar Tim Söderlund om prestationsångest, att han gillar att göra lite som han vill – och tryggheten i att sova i pojkrummet igen.

6 februari, 2019. Senast uppdaterat 10:14
Text: JON LUNDSTRÖM Foto: SAGA WESTIN

Tre mål och två assist på 26 matcher med Frölunda. Tim Söderlund fick inte det förväntade lyftet i Göteborg, och valde strax efter nyår att bryta sitt kontrakt.
Dessförinnan hade han varit i kontakt med Skellefteås sportchef Mikael Lindgren för att förhöra sig om framtiden och ja, den fanns här i Västerbotten.
Han var mer än välkommen hem och den krisdrabbade moderklubben tog emot honom med öppna armar.
– Det är svårt att förklara vad det var som inte funkade. Jag trivdes jättebra i staden och hade ett jättefint boende, centralt i Göteborg. Privat trivdes jag bra, men på isen funkade ingenting. Det började bra, men efter ett tag studsade inte puckarna med mig – och ja, jag fick en rejäl smäll på självförtroendet.

Prestationsångest?
– Något sådant, ja. Och ju mer du försöker desto sämre blir det, insåg jag. Jag ville hitta glädjen igen och såg inget ­annat alternativ.

Vid årsskiftet stegade han upp på kansliet i Scandinavium för att ­meddela att han fått nog. Sedan gick det fort. Den 2 januari presenterade Skellefteå sitt hemvändande förvärv och tre ­dagar senare debuterade han i den svart­gula dressen hemma mot Färjestad. Och ­kemin, den som han förtvivlat fiskat ­efter i Göteborg, den hittade han ­direkt tillsammans med sin nygamla kedjekompis Andreas Wingerli och snabbskrinnaren Edwin Hedberg.
På sina första fyra matcher har trion producerat åtta poäng – varav Söderlund stått för hälften, ett mål och tre assist.

Vad gör dig till en bättre spelare i Skellefteå än Frölunda?
– Det handlar i mångt och mycket om kemi, att veta var man har kedje­kompisarna. Jag och Wingerli ­känner varandra utan och innan, går han på attack vet jag att jag måste backa upp – och tvärtom. Hedberg är en ny ­bekantskap, men det klickade direkt. Han hänger helt klart med i farten, ­säger Söderlund och skrattar.

Ja, vem är egentligen snabbast?
– Alla tre är riktigt snabba, det beror nog på dagsform.

Och vilken dag är du snabbast?
– Haha, bra fråga. Med puck är jag nog snabbast, utan är det nog Hedberg.

Vad är det som gör er till en sådan framgångsrik trio?
– Dels snabbheten, men också att vi gör lite andra grejer än vad vi ska göra.

Vad menar du med det, och är det här förankrat hos tränarna?
– Ja, faktiskt. Vi har givits en lite ­friare roll, så länge det funkar och att vi ­samtidigt tar hand om defensiven. Jag gillar att ha det så, att vi kan göra som vi vill.

Tim Söderlund ler när han säger det där och det är tydligt att han inte bara ­hittat hem, den så viktiga glädjen är också ­tillbaka.
Det känns som att du stortrivs att vara hemma igen.
– Ja, absolut. Jag känner till föreningen, vet hur spelsystemet funkar och det är en stor trygghet när säsongen började som den gjorde.

Och pojkrummet det stod kvar?
– Haha, ja – det är också en trygghet.

En niondeplats och bara tolv ­segrar under 33 omgångar. Är SM-guld fort­farande en realistisk målsättning för Skellefteå AIK?
– Tror vi inte på det kan man lika gärna lägga ner. Men det gäller att sätta rätt fokus för att vi ska nå dit. Just nu är vårt fokus på nästa match, att vi tar en match i taget. Det är länge kvar till slutspel, men vi har ett bra lag och får vi ihop det ska vi kunna klättra i tabellen.

6 februari, 2019. Senast uppdaterat 10:14

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47