”Jag är där jag trivs och gör det jag vill göra”

På knappt sju år gick Josefine Lindholm från att sopa upp hår på Salong Torsten till att vara med och göra i visningar på ställen som exempelvis Globen.
Efter tre år i Stockholm, där hon rest runt hela Europa i jobbet, är 25-åringen nu tillbaka i Skellefteå.
– Jag är där jag trivs och gör det jag vill göra, säger Josefine Lindholm.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:21

Ibland kan livet ta snabba vändningar, fråga bara Josefine Lindholm. Hon arbetade som frisör på Salong Torsten när hon en dag fick erbjudande om att ­jobba som heltidsutbildare för det ­globala företaget KAO med märkena Goldwell och KMS.
– De flög upp och ville jag skulle börja jobba åt dem. Då tänkte jag varför inte. Jag är ung så jag kan testa, säger Josefine Lindholm.

Josefine flyttade ner till Stockholm och blev kvar i huvudstaden i tre år. ­Under den här tiden har hon varit med om saker som hon aldrig kommer att glömma.
– Jag kunde stå på stora scener inför 500 personer och göra look and learns, där man medan man klipper och färgar berättar hur man gör och varför, inför andra frisörer. Eftersom det är ett väldigt stort företag hade vi ­utbildningar i hela Europa, vilket var fantastiskt kul, säger hon och fortsätter.
– Varje år anordnar Goldwell ett jätte­stort frisörevent. Ett år hölls det i Stockholm och Globen, där vi hade en visning. Det var verkligen häftigt, säger Josefine Lindholm.

Hon är ursprungligen från Boden, men när det var dags för gymnasiet sökte hon frisörlinjen på John Bauer i ­Skellefteå – och kom in.
– Jag busspendlade första året, och när man gör något man vill går det bra med 17 mil enkel väg. Bussen gick fem på ­morgonen och sedan var man i ­Skell-
efteå kvart över 8, säger hon.

Inför andra året på gymnasiet ­flyttade hon till Skellefteå och det var också då hon började jobba extra på Salong ­Torsten.
– Det var här allt startade. Till en ­början fick jag mest städa och sopa hår, men det är så man måste börja och jag är ­extremt tacksam att jag fick den ­chansen, säger hon.

Nu är Josefine tillbaka i Skellefteå och Salong Torsten. För efter tre år kände hon sig rätt nöjd med tiden i Stockholm.
– Det känns jättebra. Jobbet i Stockholm var jättekul och väldigt utvecklande, men det var väldigt mycket resande. Ibland var jag borta 10-14 dagar i streck. Till slut saknade jag att jobba med hår varje dag, säger hon.

Men bara för att hon lämnat Stockholm har hon inte gett upp karriärdrömmarna – tvärtom.
– Jag håller fortfarande på med utbildning, och det är något jag vill fortsätta med kombinerat med salong. Mitt mål är att bli någon inom branschen som når ut och inspirerar andra. Vissa kan fråga hur jag kunde välja att flytta ­tillbaka till Skellefteå, men jag vill ­bidra till ­staden som gjort en till den man är. Man vill ge tillbaka något, och det jag vill uppnå med karriären är jag helt övertygad att jag kan uppnå från vilken stad som helst, säger hon.

Ser du något negativt rent yrkesmässigt med att bo i Skellefteå?
– Helt ärligt gör jag inte det. Jag ser inte att något ska stoppa mig från att ta ­flyget till Stockholm och vara där över en dag. Personligen spelar det ingen roll var jag bor. Jag är där jag trivs och gör det jag vill göra, säger hon.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:21

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47