”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”

Martin Almgren, Shirley Clamp, Sonja Aldén, Joel Nunez, Mats Bergqvist, Åsa Granlund, Tennesee Road, Boliden Big Band och många fler kommer att delta i välgörenhetskonserten i Skellefteå Kraft Arena lördagen den 18 maj.

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 10:12

Text: BIRGITTA HÄGGLUND

Projektledare Markus Nyström som jobbat med att göra denna konsert verklig är glad över att det blivit sådan bredd på artisterna.

När sattes planen till verket?
– Vi började planera i somras efter att vi precis fyllt Anderstorpsaulan med sång och musik från Lisa Miskovsky för Frälsningsarméns arbete mot trafficking. Efter den konserten ville vi göra något större. Jag har tidigare jobbat med att arrangerat konserter på min fritid och bland annat gjort en välgörenhetskonsert i Balderhallen 2016. Då under namnet Work Together. Redan efter första konserten växte drömmen om att få arrangera en välgörenhetskonsert i Skellefteå Kraft Arena, säger Markus.

Frälsningsarmén står som arrangör och pengarna går till ett projekt i Malawi. Kan du berätta om projektet?
– Allt överskott från konserten går oavkortat till ett jordbruksprojekt i Malawi. Malawi är ett av världens fattigaste länder.
Matproduktionen i landet motsvarar inte alls behovet och genom att lära ut nya jordbruksmetoder ökar skördarna rejält och räddar liv. Projektet har ett stort fokus på att hjälpa kvinnor, både i arbetet och hemmet. De ges möjligheten att lyftas fram och få större möjlighet att fatta beslut, vi tycket det är väldigt viktigt! Projektet är fokuserat på de norra delarna av Malawi dit många nationella hjälporganisationer inte når.
Allt arbete som Frälsningsarmén bedriver sköts via 90-konto, det innebär att alla in och utgifter kontrolleras och går dit det ska, fortsätter Markus.
Tre underbara folkkära artister, Sonja Aldén, Shirley Clamp och idolvinnaren Martin Almgren är inbokade.

Vad är det publiken kommer att få uppleva?
– En upplevelse för alla åldrar där glädje, skratt och värme präglar hela showen. Det är inte bara en konsert, utan så mycket mer. Över 200 medverkande som under senaste halvåret tagit av sin tid för att de besökande ska få vara med om en konsert utöver det vanliga. Sonja Aldén, Shirley Clamp och Martin Almgren har alla varit med i melodifestivalen och hunnit med så mycket under deras karriär. Förutom dem är det en stor kör med Trinity, U-nited & Mitt I Livet Kören, dansgrupper, storband och lokala artister. Joel Nunez, Mats Bergqvist, Skellefteås egna Frank Sinatra, countrytrion Tennessee Road, Åsa Granlund Jonsson och Frälsningsarméns egna ungdomar. Det blir en konsert på cirka 2,5 timme med fikapaus inräknad där alla möjliga musikstilar presenteras. Vi vet att publiken kommer få en fantastisk kväll. Det händer så mycket olika saker i varje nummer så ingen kommer bli besviken, säger Markus.

Kommer du arrangera fler välgörenhetskonserter framöver?
– Det här är sista Work Together konserten. Det har varit en fantastisk resa med otroligt många drivna personer som lagt ner mycket tid för att hjälpa andra, vi sluta på topp. Men fastän det inte blir fler välgörenhetskonserter, kommer Frälsningsarmén fortsätta driva verksamhet i centrala Skellefteå för ungdomar och samla in pengar till behövande, avslutar Markus, och välkomnar alla till en magisk kväll.

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 10:12

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47