”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”

Martin Almgren, Shirley Clamp, Sonja Aldén, Joel Nunez, Mats Bergqvist, Åsa Granlund, Tennesee Road, Boliden Big Band och många fler kommer att delta i välgörenhetskonserten i Skellefteå Kraft Arena lördagen den 18 maj.

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 10:12

Text: BIRGITTA HÄGGLUND

Projektledare Markus Nyström som jobbat med att göra denna konsert verklig är glad över att det blivit sådan bredd på artisterna.

När sattes planen till verket?
– Vi började planera i somras efter att vi precis fyllt Anderstorpsaulan med sång och musik från Lisa Miskovsky för Frälsningsarméns arbete mot trafficking. Efter den konserten ville vi göra något större. Jag har tidigare jobbat med att arrangerat konserter på min fritid och bland annat gjort en välgörenhetskonsert i Balderhallen 2016. Då under namnet Work Together. Redan efter första konserten växte drömmen om att få arrangera en välgörenhetskonsert i Skellefteå Kraft Arena, säger Markus.

Frälsningsarmén står som arrangör och pengarna går till ett projekt i Malawi. Kan du berätta om projektet?
– Allt överskott från konserten går oavkortat till ett jordbruksprojekt i Malawi. Malawi är ett av världens fattigaste länder.
Matproduktionen i landet motsvarar inte alls behovet och genom att lära ut nya jordbruksmetoder ökar skördarna rejält och räddar liv. Projektet har ett stort fokus på att hjälpa kvinnor, både i arbetet och hemmet. De ges möjligheten att lyftas fram och få större möjlighet att fatta beslut, vi tycket det är väldigt viktigt! Projektet är fokuserat på de norra delarna av Malawi dit många nationella hjälporganisationer inte når.
Allt arbete som Frälsningsarmén bedriver sköts via 90-konto, det innebär att alla in och utgifter kontrolleras och går dit det ska, fortsätter Markus.
Tre underbara folkkära artister, Sonja Aldén, Shirley Clamp och idolvinnaren Martin Almgren är inbokade.

Vad är det publiken kommer att få uppleva?
– En upplevelse för alla åldrar där glädje, skratt och värme präglar hela showen. Det är inte bara en konsert, utan så mycket mer. Över 200 medverkande som under senaste halvåret tagit av sin tid för att de besökande ska få vara med om en konsert utöver det vanliga. Sonja Aldén, Shirley Clamp och Martin Almgren har alla varit med i melodifestivalen och hunnit med så mycket under deras karriär. Förutom dem är det en stor kör med Trinity, U-nited & Mitt I Livet Kören, dansgrupper, storband och lokala artister. Joel Nunez, Mats Bergqvist, Skellefteås egna Frank Sinatra, countrytrion Tennessee Road, Åsa Granlund Jonsson och Frälsningsarméns egna ungdomar. Det blir en konsert på cirka 2,5 timme med fikapaus inräknad där alla möjliga musikstilar presenteras. Vi vet att publiken kommer få en fantastisk kväll. Det händer så mycket olika saker i varje nummer så ingen kommer bli besviken, säger Markus.

Kommer du arrangera fler välgörenhetskonserter framöver?
– Det här är sista Work Together konserten. Det har varit en fantastisk resa med otroligt många drivna personer som lagt ner mycket tid för att hjälpa andra, vi sluta på topp. Men fastän det inte blir fler välgörenhetskonserter, kommer Frälsningsarmén fortsätta driva verksamhet i centrala Skellefteå för ungdomar och samla in pengar till behövande, avslutar Markus, och välkomnar alla till en magisk kväll.

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 10:12

13 tuffa frågor: Hur kunde du spela i Löven?

Han avslöjar vad som skulle kunna fälla honom på Robinsonön, berättar att han ogillar sand i kläderna och hur det gick till när frugan raggade upp honom.
Lär känna Skellefteå AIK:s General Manager Erik Forssell – med Skellefteåguidens 13 personliga frågor.

5 oktober, 2020. Senast uppdaterat 17:41

Vilken person har betytt mest för din karriär?
– Min storebror som är sju år äldre spelade hockey. Han lät mig ofta få vara med att sporta och jag tror att det kan ha påverkat mitt val och intresse en hel del.

Har du varit starstruck någon gång?
– Nej, inte direkt.

Är du bra på att laga mat?
– Helt okej.

Om du ska unna dig något, vad köper du då?
– Jag är inte så prylintresserad och blir inte lyckligare av att köpa saker. Jag skulle nog välja ett restaurangbesök eller en resa istället.

Vilken film har du sett flest gånger?
– SVT:s Fotbolls VM-krönika från Mexico 1986.

Hur hade du klarat dig i Robinson?
– Jag tänker att det skulle gå helt ok. Jag kan nog hålla humöret uppe bra även med sömn- och matbrist. Svagheter skulle nog vara simning på tävlingar och att jag ogillar sand i kläderna.

Hur kunde du spela i Löven?
– Jag ville plugga vidare efter gymnasiet och tyckte att Umeå och Björklöven passade bra. Inga konstigheter med det.

Kommer du få en 40-årskris?
– Nej!

Tar du fram gitarren på fester?
– Nej, sällan. Har varit dåligt med gitarrspelande de senaste fyra åren.

Vad hade du jobbat med om du inte fick välja hockeyn?
– Jag gillar idrott så gärna något inom fotboll om jag fick välja fritt. Är utbildad civilingenjör så annars något åt det hållet.

Vem var du i skolan?
– Jag hade lätt för mig i skolan. Jag var seriös och fokuserad när jag var där så att jag skulle slippa plugga så mycket hemma. I klassen så var det nog sällan bråkigt runt mig. Jag gillade att sporta på rasterna.

Vem raggade upp vem, du eller din fru?
– Min fru. Hon jobbade på gymmet som vi tränade på.

Om du måste tatuera dig, vad skulle du göra då och var?
– Det skulle nog bli något litet visdomsord på underarmen.

5 oktober, 2020. Senast uppdaterat 17:41

Starka morsor

Agnes Schönfeldt, 29, tränade sporadiskt under graviditeten men kände efter hemkomsten från BB att smärtan i bröstryggen ökade.
Elin Johansson, 28, spelade fotboll på elitnivå men tvingades lägga av på grund av skada.
Fanny Wallström, 29, tränade hårt fram till vecka 34 men saknade den sociala aspekten och att aktivera kroppen.
Skellefteåguiden besökte passet ”Stark morsa!” – dit Skelleftemorsor oavsett förutsättningar och tidigare erfarenheter träffas för att stärka kroppen efter sin graviditet.
– Det här är något jag själv saknade efter mina barns födsel, säger pt:n Katarina Burvall på Underground AC.

2 oktober, 2020. Senast uppdaterat 14:28

Gymmet ligger direkt innanför entrén i det gamla taxigaraget, som den här senhöstdagen badar i sol. I de romerska ringarna, som i första hand är till för att träna upp ryggmuskula­turen, hänger ett färgglatt babygym.
Det är Elmers underhållning om han är ­vaken när mamma Agnes Schönfeldt tar sig an ­kettlebellen eller skivstången.
Agnes tar upp den tre månader gamla sonen i famnen, medan hon med fötterna puttar fram träningsmattan. Elmer hickar så den lilla ­kroppen rycker till. Agnes gungar honom lätt, med ena handen bakom hans huvud, medan hon varsamt lägger ned honom på en filt.
– Det är lite upp och ner, ibland går det bra att han ligger själv och ibland lite sämre – oftast beroende på hur mycket uppmärksamhet jag ägnat honom, säger Agnes med ett skratt.

Hon tränade längdskidor och fotboll under graviditeten. Ett par månader in i Elmers liv har hon skapat nya rutiner. Numera är måndag och torsdag förmiddag heliga – då står friviktsträning med skivstång, kettlebells och hantlar blandat med konditionsbaserad träning på schemat.
Just den här dagen har tjejerna, eller ­morsorna som de numera kallas, tränat marklyft och ­axelpressar, innan de två och två avslutar med russian swings, ball slams och pushups.
– Jag fick tipset av en kompis och det räckte med ett pass för att jag skulle vara såld, berättar Agnes och fortsätter:
– Det bästa är att belastningen går att anpassa utefter mina behov och min förmåga. Jag har till exempel haft problem med bröstryggen och axlarna efter amningen, något jag hoppas ska bli bättre allteftersom jag tränar.

För Elin Johansson finns träningen där ­naturligt från en lång elitkarriär. Efter att ha spelat fotboll i Sunnanå, Morön, Kif Örebro och Piteå valde hon att lägga av efter en fotskada. Att motionera har dock alltid varit en del av hennes liv och att sluta i samband med graviditeten var inte ett alternativ.
Ett samtal med pt:n Katarina Burvall, som ­håller i passen, stärkte hennes syn.
– Ett stort problem i samband med en förlossning är att du blir svag i många muskler, framförallt runt bålen. När du bär barnet tar dessutom axlarna slut. Utan träning är det lätt att du får en hållning som Quasimodo, säger Elin Johansson och skrattar.
– Men med ”Katta” känner jag mig helt trygg och jag gillar upplägget där vikter och frekvens byggs upp successivt.

Det är såklart ­olika för alla, men jag har haft turen att inte få ­några särskilda komplikationer efter graviditeten.

För Fanny Wallström är träningsformen ­inget nytt. De flesta övningarna känner hon igen från crossfiten, som hon tränat i åtta år och fram till några veckor innan dottern Winna föddes.
Fanny varvade promenader med ­lättare ­övningar innan hon efter två månader var tillbaka i gymmet.
Nu har hon lovat sig själv att ta det lugnt, två mammaträningar i veckan får räcka.
– Det känns att jag inte tränat på ett tag, men det har trots det gått relativt fort att komma tillbaka i någorlunda form. Det är såklart ­olika för alla, men jag har haft turen att inte få ­några särskilda komplikationer efter graviditeten, säger Fanny Wallström.

Katarina Burvall, som är diplomerad mammamagetränare, kan inte nog betona vikten av att känna in kroppen.
– Även om man tränat förut så är det viktigt att man tänker på att kroppen genomgått en förändring och att man har kontroll på belastning och teknik, säger ”Katta” och fortsätter:
– Även om vi inte enbart gör bålövningar så jobbar vi mycket med fokus på hur du håller ihop när du gör diverse övningar. Det är till exempel jätteviktigt när man lyfter att man hittar rätt höftposition, håller ihop och inte lyfter tungt innan man lärt sig rätt teknik.

Passar det här alla?
– Det gör det, oavsett träningserfarenhet. Det enda kravet vi har är man gjort en efterkoll hos barnmorskan och fått godkänt där.

2 oktober, 2020. Senast uppdaterat 14:28