”Ideén har funnits i flera år”

Att ta chansen och göra det man brinner för är det inte alla som gör. Men Anna Lindqvist och Thomas Boström vågar satsa. De har i dagarna öppnat Coffee & More, en etablering de drömt om länge.

5 september, 2019. Senast uppdaterat 11:55

Anna Lindqvist som tagit tjänstledigt från sitt ordinarie arbete på Kultur- och Fritidskontoret och Thomas Boström som driver företag sedan tidigare, satsar stort.
– Ideén har funnits i flera år, att driva ett mysigt fik med lättare luncher. När restaurangen väl var till salu med Wayne´s konceptet kände jag mig inte redo. Vi hade drivit Bovikens Havsbad några år och jag kände att just nu var det inte läge. Att binda upp sig till en kedja var jag inte sugen på, jag la mina drömmar åt sidan för ett tag. Kort därefter blev lokalen ledig, jag och Thomas åkte för att titta. Den var inte vad jag hade tänkt mig. Jag såg mitt drömfik som ett litet, mysigt och gulligt café, skrattar Anna.

– Därför började vi titta på andra lokaler. Men läget och förutsättningarna i denna lokal var klockrena, så vi bestämde oss för att slå till, fastän den kändes större än vad jag hade tänkt mig, säger Anna.

Anna och Thomas har jobbat dygnet runt under våren och sommaren. De har verkligen fått till en magisk oas i centrala stan, ett ställe att äta och umgås och känna sig hemma!
– Vi har gjort en totalrenovering, golv, tak och väggar. Inspirationen till inredingen har vi fått från andra restauranger vi besökt i Sverige. Samt min barndomskompis från Göteborg, som är inköpare för Ellos, hon har gett oss massor av tips och idéer, säger Anna.

Lokalen andas industiell stil blandat med naturmaterial som exempelvis linne och rotting. Det ger en harmonisk och avslappnad känsla.
– Vi vill att det ska kännas trendigt men ändå hemtrevligt, fortsätter Anna.

Coffee & More´s grundutbud kommer vara kalla och varma smörgåsar, hemmagjorda pajer, sallader, bakad potatis och fikabröd. Men en fast meny kommer inte finnas, utan det blir olika matsedlar från dag till dag.
– Jag tycker vi saknade denna typ av caféer i stan, ett ställe där man kan ta en matig sallad med en öl eller ett glas vin när man exempelvis är ute en lördag och shoppar. Vår meny kommer till viss del att styras av råvaror som finns för årstiden och det kommer finnas något för alla. Dessutom har vi öppet till 20.00 på vardagarna förutom fredagar då vi kör till 23.00 med pubkväll och specialmeny.
– Jag vill vara flexibel när det gäller menyn, säger Anna som brinner för matlagning och bakning.

Förutom att restauarangen kommer fyllas med fika, lunch och middagsgäster kommer det gå att hyra delar av lokalen för konferenser, möten eller fester.
– Dessutom, är man trött på sitt kontor eller vill studera över en kopp kaffe, kan man sitta här med fri internetuppkoppling. Vi har satsat på trådlöst internet för våra laptoputrustade gäster som vill kombinera plugg eller jobb med lite mat eller fika, säger Anna och välkomnar alla till Torget 4.

Text: BIRGITTA HÄGGLUND

5 september, 2019. Senast uppdaterat 11:55

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47