Har sett nästan alla bortamatcher – i 21 år!

Inte alla orkar planera sin semester för att åka land och rike runt för laget i ens hjärta.
Men Pelle Holmlund är inte som andra.

20 september, 2019. Senast uppdaterat 10:44

Om inte CHL-hörnan varit ­avslöjande nog hade de gula, svarta och vita matchtröjorna på väggen kanske räckt. I trerumslägenheten från 60-talet i Stockholm har 42-årige Pelle Holmlund inrett sitt eget AIK-museum. Bland matchbiljetter och löpsedlar från guldåren hänger svartgula halsdukar, kepsar och t-shirts. Över glasbordet, klätt i svart och gult och med otaliga AIK-emblem, syns flaggor och banderoller med texten ”North Power Stockholm”. I bokhyllan vilar tidningsurklipp från 80- och 90-talet och på sidobordet står fem inramade löpsedlar från SM-gulden 2013 och 2014.
– Jag har följt laget sedan jag var liten och säkert lagt en förmögenhet på både ­souvenirer och resor, berättar Pelle Holmlund.

När intervjun görs har han precis kommit hem från en bortaturné i Schweiz och Frankrike och om tre dagar inleder Skellefteå AIK seriespelet hemma mot Oskarshamn. Efter att ha dominerat SHL i nästan ett decennium blev förra ­säsongen ett kliv nedåt. Tommy Samuelssons lag säkrade slutspelsplatsen först i de sista omgångarna och åkte ­sedan ut direkt i kvartsfinalen, men trots att spelet svajat och publiken gradvis svikit har Pelle alltid varit där. Han har sett Skellefteå åka ur dåvarande elitserien i början av 90-talet. Han var på plats när de svartgula var ett mittenlag i division 1 norra och tampades mot Husum och Antjärn. Och han kan fortfarande känna euforin han upplevde i Nobel­hallen 2006, då Fredrik Krekula dirigerade AIK:s avancemang till högsta serien borta mot Bofors.
– Det var morfar Wiktor som följde mig till min första match, och sedan dess har jag varit fast. Jag såg nästan alla ­hemmamatcher med AIK innan jag ­flyttade till Stockholm 1998.

Det är en livsstil att åka land och rike runt.

De senaste 21 åren uppskattar han att han sett 25-30 ­bortamatcher per ­säsong och det här året planerar han att vara på plats på samtliga. Trots att det svenska intresset varit svagt för CHL i allmänhet tog Pelle ledigt från jobbet första veckan i början av september för att följa laget på plats i Bern (Schweiz) och Grenoble (Frankrike).
– CHL har tagit mig till platser jag ­annars aldrig hade besökt. Jag har till exempel åkt båt till Helsingfors och besökt Danmark, Tjeckien, Frankrike och Österrike.
De flesta AIK-anhängare som nått ­medelåldern följer laget från sittplats. Inte Pelle. Han föredrar ståplats och är i egenskap av ordförande i NP-Stockholm ofta den som hörs mest och bäst under bortamatcherna.
– Det är en livsstil att åka land och rike runt. Och det spelar ingen roll vad som står på resultattavlan, vi i klacken ­stöttar laget i med som motgång.

Pelle är uppvuxen på Sörböle och trots att han flyttade från stan som 21-åring är dialekten fortfarande så bred att ingen kan ta miste på att det är Skellefteå som han kommer ifrån.
Om tre dagar är han åter på plats i sin uppväxtort för att se sitt kära AIK på plats i premiären mot Oskarshamn. Och det med stor tillförsikt.
– Laget är blandat med ungt och rutinerat, och det känns mer spännande än på länge. Jag tror att det kan bli en kul säsong.

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

FANS SOM BETYTT MYCKET FÖR PELLE

  1. Morfar
    ”Gick nästan på alla matcher och den som tog med mig på första matchen”
  2. Lasse Orje
    ”Den som började åka land & rike. Utom honom hade inte NP Stockholm funnits.
  3. Tobbe Hedlund
    ”En legendar”
20 september, 2019. Senast uppdaterat 10:44

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47