Gösdrottningen jagar drömgräns

Inte mindre än fyra gånger har Cecilia Grönberg dragit upp en gös på över tio kilo.
Nu är Gösdrottningen på jakt efter nästa drömgräns – elva kilo.
– Första gången jag fick en gös var det kärlek vid första ögonkastet, säger Cecilia Grönberg, som kommer till Fiskefesten i Eddahallen den 26-27 april.

15 april, 2019. Senast uppdaterat 13:48
Text: JOHANNES HÄGGLUND

Uppvuxen bara 100 meter från Dala­älven, i den lilla byn Marma i Uppland, föll det sig ganska naturligt för Cecilia Grönberg att börja fiska, även om varken ­hennes föräldrar eller någon av hennes två äldre syskon delade det intresset.
– Jag har fiskat sedan jag kunde börja gå, säger Cecilia Grönberg, 45.
– Sedan har det bara fortsatt. Jag hade min första fiskebåt när jag var 10 år. På den tiden stack det ut att en ung tjej var ute själv och fiskade, men fiske och musik har alltid varit mina två stora intressen, säger Cecilia.

Vad var det som fascinerade dig med ­fisket?
– För det första var jag inte som andra tjejer när jag växte upp. Jag tyckte killarna gjorde roligare saker. Jag var med grabbarna, och vi var ute och fiskade och tältade. Jag har alltid älskat vatten, och så var det även när jag var liten. Förmodligen är det för att jag är uppväxt vid vatten, säger hon.

Numera jobbar Cecilia Grönberg med båda sina intressen – fiske och musik. Hon är ­utbildad musiker och dessutom är hon fiskeguide, främst i Sibbofjärden utanför Nyköping, men även i andra sjöar.
Första gången hon fick upp en gös var för 13 år sedan, och sedan dess är det gös som har varit hennes stora fokus.
– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger hon och skrattar.

Vad är det med gösen som är så speciellt för dig?
– Den är otroligt vacker. Sedan är jag lite som en ketchupflaska. Först händer ingenting, ­sedan ingenting och sedan kommer allt. Mina kompisar kallar mig ketchupflaskan ibland. När jag går in för något gör jag det till 500 procent. När det blev gös tog jag reda på allt om den och jag siktade in mig på stora gösar. Det tog någon månad och sedan fick jag en på 8,3 kilo. Då blev det lite det här snacket: ”Har ni hört om den där tjejen som fick den där stora gösen?”, och det var lite roligt, säger Cecilia.

Sedan fortsatte hon dra upp stora gösar och för åtta år sedan kallades hon ”Gösdrottningen” på en fiskeblogg – och sedan dess har det smeknamnet följt med henne.
– Första gången jag läste det tänkte jag mest: ”va?”, men sedan tyckte jag att det var jättefyndigt. Det är lätt att komma ihåg, säger hon.
Genom åren har hon levt upp till sitt smeknamn. Inte mindre än fyra gånger har hon fått upp en gös på över tio kilo, och hon kommer aldrig att glömma den där höstkvällen när hon fick upp sin första gös på över tio kilo.
– Det var som att någon hade regisserat det. Min högsta önskan har alltid varit att få min första 10+ gös i mitt hemmavatten, och första gången blev i älven hemma. Det är den gös som är mig närmast hjärtat, eftersom det är där jag är uppväxt, säger hon.

Den största gös hon dragit upp är på 10,5 kilo och nu har hon satt en ny målsättning, att komma över nästa drömgräns.
– Jag vill över elva kilo, det hade varit häftigt, säger hon.
I slutet av månaden kommer Gösdrottningen till Skellefteå. Den 26-27 april är det Fiske­festen i Eddahallen och då kommer Cecilia Grönberg vara en av föreläsarna.
– Jag tror aldrig jag har varit så långt norrut i Sverige. Det ska bli riktigt kul och spännande. Det verkar som att det kommer att komma mycket folk. Jag ser verkligen fram emot det, säger hon.

15 april, 2019. Senast uppdaterat 13:48

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47