Från Ålund via teatern till tv-rutan

Helena Lindegren är uppvuxen i Ålund, Byske och har deltagit i en rad teater- och filmproduktioner, genom åren.
Vi har nyligen sett ­henne medverka i tv-serien Bonusfamiljen på SVT och Sommaren med släkten på Kanal 5.
Vi möter kvinnan som har många järn i elden.

16 april, 2019. Senast uppdaterat 13:34
Text: BIRGITTA HÄGGLUND

Helena Lindegren började på Västerbottensteatern i Skellefteå, följt av ­Profilteatern i Umeå, Jämtlands läns­teater i Östersund och sedan ­Stockholm. Idag varvar hon med att jobba på ­Improvisationsteatern och filminspelningar.
– ­Jag har aldrig haft någon riktig plan, saker och ting har liksom bara hänt. Jag hade inte tänkt satsa på att bli ­skådespelare, tyckte det verkade alldeles för jobbigt. Men slumpen och modiga kollegor/ teaterchefer, gav mig möjlighet att få komma in i yrket på Västerbottensteatern, redan när jag var 19-20 år och sedan dess har det racklat på i samma riktning, skrattar Helena.

Hon har nu jobbat på Stockholms Improvisationsteater i 11 år, parallellt med andra frilansuppdrag inom teater, film och tv.
– Att ta vägen från Skellefteå eller ­rättare sagt Ålund, Byske till Stockholm via Umeå och Östersund var som sagt inget planerat, men jag upplever ofta att min erfarenhet av att växa upp i glesbygd och att ha levt i mindre städer är värdefull i mitt skapande.

Helena sökte in på scenskolan men snubblade på målsnöret.
– Då var det en stor besvikelse, men ­så här i efterhand kan jag bara ­konstatera att det ledde till en massa bra saker både på det yrkesmässiga och privata planet. Och till insikten att livet inte ­följer några mallar, men man kan hamna precis där man vill ändå, att ens yrkesliv är rätt långt och hinner ta många ­svängar. Jag hoppas och tror att jag har en massa oväntade och knasiga jobbprojekt framför mig också, säger Helena.

Vilket tycker du är din största framgång i livet?
– Om vi pratar livet i stort är det mina barn. Att de finns och är såna magiska människor. Att jag och Marcus vågade skaffa ett till barn efter den jobbiga förlossningsdepression som jag fick när vårt första barn föddes. Över­huvudtaget att jag orkat och vågat ta mig upp ur psykiskt jobbiga situationer.
Yrkesmässigt tycker jag ärligt talat att det är en kolossal framgång att jag lyckats försörja mig som skådespelare i tjugo år, det finns så otroligt många begåvade och kämpande ­kulturarbetare som inte har den turen. Jag blir inte förmögen på det, men jag får hålla på och det är jag väldigt tacksam för.

Helena har medverkat i en rad stora produktioner inom film, tv och teater.

Hur ser du tillbaka på de här åren?
– I nästan 20 år har jag ägnat mig helt och hållet åt teater, men plötsligt har filmandet nu blivit en del av min vardag också, vilket är extremt roligt och lärorikt. Lite läskigt hur ­random det är, att om bara ”rätt” person får syn på dig kan saker och ting förändras. Det handlar inte alls bara om hur bra man är på det man gör, personer med inflytande och jobb­erbjudanden, måste också veta om att man finns. Det är ju en stor baksida och orättvisa i den här branschen, att man måste bli utvald av någon annan hela tiden. Men om ett yrke ska vara givande i längden, tror jag att man måste få kasta sig ut och testa nya saker som man kanske inte är superduktig på direkt, annars är risken stor att man står på rutinens brant och bara upprepar sig. Så jag är hemskt glad över att ha fått de här chanserna, och försöker förvalta dem så gott jag kan, säger Helena.

Filmproduktion eller teateruppsättning, vad föredrar du?
– Kan inte välja. Just nu känns ju filmproduktion lite extra spännande eftersom jag är mer rookie på det, men jag skulle inte vilja vara utan teatern i längden. Framför allt improvisationsteater, det skulle jag inte kunna leva utan. Det är så sjukt kul! Och när man filmar har man ju ingen publik heller, jag måste nog ha lite folk som klappar händer åt mig ibland.

Hur väljer du nya projekt, vad du ska göra och inte?
– Å, jag önskar att jag hade en massa projekt att välja och vraka mellan hela tiden, men så ser det inte riktigt ut. Fast visst säger jag nej till grejer, oftast för att jag inte vill jobba för mycket. Jag har sett alldeles för många ­vänner gå in i utmattningssyndrom och jag är av ­naturen ganska lat. Jag behöver min ”sofftid”. Men på det stora hela följer jag magkänslan, om ett projekt känns kul och jag tycker om människorna som är inblandade så försöker jag haka på. Dock måste man ju ha mat på bordet, så jag säger oftast nej till gratisjobb, om det inte är för en bra sak.

Att gå in i en roll kan beröra en privat, brukar det påverka dig?
– Nja, det vet jag inte riktigt, det kan nog ­familjen svara bättre på. Ibland blir det ­såklart konkreta grejer, som härom veckan när jag skulle rappa på en provfilmning. Då gick jag ju omkring och övade gangstarap hemma, ­vilket kanske var lite cringe för dem. Men de är ­ganska härdade nuförtiden.

Vad är ditt drömprojekt?
– Jag har precis börjat träna på att skriva ­manus, så mitt drömprojekt vore väl en ­föreställning eller TV-serie där jag själv skrivit manus tillsammans med nån av mina smarta manusskrivarkompisar. Såklart med en riktigt fet roll till mig själv.

Vad jobbar du med just nu?
– På Stockholms Improvisationsteater spelar vi just nu ”Improviserad Norén” och förbereder för ”Den Improviserade Schlagerfestivalen” som vi spelar på Scalateatern den 3 och 4 maj. Imorgon gör jag sista inspelningsdagen på ”Andra Åket säsong 2” för SVT och i maj-juni ska jag filma en liten biroll i ”Rebecka Martinsson” som ska gå på TV4. Och precis idag fick jag faktiskt besked om en annan liten roll i en kommande TV-serie för SVT, som jag ska göra med start i maj. Samtidigt försöker jag ta mig tid att skriva på mina egna manusprojekt. Och ligga i soffan såklart.

Om du inte blivit skådespelerska?
– När jag var liten ville jag bli skådespelare eller fotbollsproffs, men jag tror inte att det senare hade varit särskilt sannolikt även om jag skulle satsat. Om jag inte hade halkat in på teaterbanan hade jag nog blivit lärare eller kurator, eller kanske nån flummig predikant av nåt slag.

Till sist. Finns det en möjlighet att du en dag bosätter dig här?
– Jag har pappa i Ålund, mormor i Byske och mamma i Skellefteå, så jag brukar dra med mig familjen upp åtminstone tre gånger per år. Sannolikheten att jag flyttar tillbaka till ­Skellefteå är väl inte jättestor, men vad vet jag? Konstigare saker har hänt.

16 april, 2019. Senast uppdaterat 13:34

Skellefteås dyraste lägenhet såld – för 11,5 miljoner

11,5 miljoner.
Eller närmare 43 000 kronor per kvadratmeter.
Så mycket gick numera Skellefteås och Norrlands dyraste lägenhet loss på.
– Det här är en penthouselägenhet utöver det vanliga, säger Anders Bergqvist vd för ­Nåiden Fastighetsutveckling och den som ansvarar för bygget av Höderskrapan i Skellefteå.

20 maj, 2020. Senast uppdaterat 19:59

Rekordlägenheten såldes i slutet av april och ligger på 270 kvadratmeter. Den kommer att vara belägen högst upp i den åtta ­våningar höga Höderskrapan med inflyttning i december 2021.
– Vi har startat något nytt i Skell­efteå nu, säger Anders Bergqvist och fortsätter:
– Tidigare har det blivit budgivning på ­lägenheter i exceptionella lägen som landat på 4,5 miljoner. Det är en sak. Det här är något helt annat. Att det faktiskt finns folk som vill ha och kan köpa en sån här lägenhet i Skellefteå.

Penthouselägenheten är i tre ­etager på totalt 270 kavdratmeter, med en 40 kvadratmeter stor uteplats.

Vem som köpt lyxlägenheten, vars ­månadsavgift ligger på 9 000 kronor, är ännu okänt. Utöver två exklusiva penthouselägenheter med extra högt i takt och egen design utformad av arkitekten Rolf Marklund ­erbjuds totalt 41 lägen­heter i Höderskrapan, mellan två och fem rum.
– Alla lägenheter är unika på sitt sätt och håller genomgående hög standard, men det är klart att just den här är exceptionell, säger Rolf Marklund.
– Penthouselägenheten är i tre ­etager på totalt 270 kvadratmeter, med en 40 kvadratmeter stor uteplats. På grundplanet finns det ett kontor, gästrum, bibliotek, allrum och kök. Eftersom ­taket är sluttande så blir takhöjden högre och ­högre. På gaveln är det en takhöjd på 5,5 meter, vilket betyder att du från inglasningen, som går från golv till tak, överblickar hela stan.
– Går du en trappa ned hittar du ett etage som fungerar som en egen lägenhet, vilket ger möjlighet till ett generationsboende.
– På översta etaget finns det ett sovrum, walk in closet, badrum och utgång till en ­terras på 40 kvadratmeter.

Camilla Solstrid, kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och en av de ansvariga mäklarna för projektet, ­berättar att hon aldrig sett en liknande lägenhet ­under de 11 år hon varit verksam i Skellefteå.
– Det är en hög prislapp, men när vi väl ­släppte den fanns det flera intressenter – ­vilket är lätt att förstå då man ser hur den är utformad, säger Camilla och fortsätter:
– Det har aldrig tidigare byggts något ­liknande i Skellefteå, så det var väldigt kul att intresset var stort och att den såldes ­direkt. Skellefteå står ju inför en stor utveckling och vi har en bra bostadsmarknad så vi får nog helt enkelt börja vänja oss vid lite högre ­bostadspriser.

Anders Bergqvist berättare vidare att det sammantaget varit omkring hundra ­intressenter till lägenheterna, varav 24 av totalt 41 redan sålts.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

20 maj, 2020. Senast uppdaterat 19:59

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46