Fråga frisören

Varje månad har Skellefteåguidens läsare chansen att ställa frågor till Josefine Lindholm, som är frisör och jobbar på salong Torsten i Skellefteå.
Det här numret svarar Josefine på vad man ska göra för att undvika snabb utväxt – och hur man vet vilken frisyr man passar i.

29 januari, 2020. Senast uppdaterat 16:18

Jag vill undvika att snabbt få utväxt, finns det någon särskild metod för det?
–Tyvärr finns det inget som vi frisörer kan göra så ditt hår växer saktare. Däremot finns det olika saker man kan tänka på som kund, till exempel att göra en färg som ligger närmare ens egna nyans för att slippa den skarpa utväxten eller att vi frisörer använder mer toning än permanent färg för ”mjukare utväxt”.
– Har man mycket visdomshår som jag gillar att kalla det, det vill säga gråa/vita hårstrån, behövs oftast en permanent hårfärg för 100% täckning. Däremot kan ett resultat som är lite mer transparent se naturligare ut och hjälpa att inte ge lika skarp utväxt, eller blanda upp med slingor.
– Det finns såklart hjälpmedel som ”Goldwell retoch powder” eller ”Salon in a Bottle” som finns att köpa på frisörsalonger, den hjälper att täcka om man fått utväxt som man tvättar ut. Ett bra hjälpmedel mellan frisörbesök.

Hur ofta kan man färga håret?
– Hur ofta man kan färga håret ­beror helt enkelt på vad historiken i ­håret är och vad man vill att resultatet ska bli. Om du ska påbörja en resa från mörk till ljus? Ja, då är det beroende på hårkvalité och kondition, som avgör hur mycket som vi ska ljusa upp vid första ­besöket. Frisören göra en professionell utvärdering. Avfärgning tar lång tid beroende på hur mycket och långt hår du har. Samt hur mycket den gamla färgen vill släppa när vi avfärgat det. Har du alltid varit mörkhårig och färgat det hemma eller har du använt massor av färgbalsam i olika nyanser?
– Är du rödhårig/kopprig eller liknande så kan du självfallet fräscha till det oftare än om du bleker håret. Men det ska inte förväxlas med färg, utan använda andra produkter som inte skadar håret på samma sätt, vilket gör att man kan göra det mer ofta. Tidsramen för färga utväxt är olika.Det kan vara efter 2 veckor eller 7 veckor, helt upp till dig som kund.

Hur vet man vilken frisyr man passar i?
– Det är beroende på hudvudform, ovalt, fyrkantigt, hjärtformat eller trekantigt. Det är inte alltid så lätt att veta vilken ansiktsform vi själva har. Men frisörerna vet och vi ger råd på vilken frisyr vi tycker ni passar i. Vi människor vill ofta ha kvar kakan och äta den. Att bara vaknar upp varje dag utan att behöver göra något alls med frisyren och att det ska se ut som på bilden ni visade för er frisör. Tyvärr så kommer det inte att ske. Vill man ha en snygg frisyr kommer man måsta lägga ner lite tid på styling och produkter, det kan vara bra att tänka på. Sen är det även lätt att fastna i gamla mönster. Du kanske vill ha något nytt, men inte klippa så mycket, inte prova lugg och inte ändra färgen. Det är alltså inte alltid jättelätt för oss. Har du sparat en bild på önskad frisyr? Fråga oss gärna så vi kan ge ett ärligt svar utifrån huvudform och vad man man i såfall måste göra med håret dagligen.

Har du egna frågor? Maila då till info@skellefteaguiden.se.

29 januari, 2020. Senast uppdaterat 16:18

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47