”Det är nu jag ska prövas”

Som lagkapten var han delaktig i att lyfta Skellefteå till en maktfaktor i svensk ishockey.
Senaste åren pekar kurvorna neråt och många menar att klubben tappat sin röda tråd.
Vad hände? Vad måste göras? Och är Erik Forssell rätt man att vända trenden?
– Det är nu jag ska prövas, säger klubbens nya General Manager i en lång intervju med SkellefteåGuiden.

21 mars, 2019. Senast uppdaterat 16:01

Text: JON LUNDSTRÖM

Det är måndag morgon och trots att timvisaren ännu inte orkat förbi åtta har Erik Forssell varit vaken sedan länge. Från köksfönstret i sin villa i Tygelsjö, dryga milen utanför centrala Malmö, har han vinkat av barnen Moa, 11 år, Mio, 9 år, och Kalle, 6 år, på sin väg till skolan – och i snart en timme kramat om sin numera eviga följeslagare: mobiltelefonen.

Efter 510 SHL-matcher, varav nio säsonger och två SM-guld med Skellefteå AIK, presenterades han den 13 februari som klubbens nya General Manager.
Sedan dess har det varit ett evinnerligt race om uppmärksamhet, berättar han.
Att General Managers i SHL jobbar 24 timmar om dygnet är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. Trots att han tillträder sin tjänst först om en dryg månad så ringer och vibrerar telefonen otaliga gånger om dagen.
– Telefontiden har definitivt ökat, säger han med ett snett leende.
Innan han fortsätter:
– Men det är bara kul. Och en viktig del i mitt kommande uppdrag, att vara ­anträffbar.

Med tanke på pressen och den tid och energi det ändå verkar kräva; fanns det några tveksamheter att hoppa på det här uppdraget?
– Nä, egentligen inte. Det känns ­fantastiskt kul och inspirerande att få bli en del av klubben igen. Sen kan man aldrig till hundra procent veta vad som väntar en. Det gäller att vara ­ödmjuk inför uppgiften, konstaterar han.

Officiellt tillträder du din nya tjänst den 1:a maj, och då brukar nästa säsongs trupp i regel vara klar. Hur ser du på det?
– Det gäller att vara ute i så god tid som möjligt, så förhoppningsvis har vi truppen klar då. Jag och Niclas (Lundkvist, ny sportchef) pratar flera gånger om dagen och de beslut vi tar gör vi som ett team, det vill säga i samråd med ledare och tränare.

Både du och Niclas är nya på jobbet, har ni någon att rådfråga?
– Som jag var inne på så är det här inget enmansrace. Trots att några har lämnat så finns det fortfarande många erfarna ledare och tränare kvar i föreningen som man kan bolla med.

Hur kommer fördelningen mellan dig och Niclas se ut?
– Niclas är övergripande ansvarig för sporten, från pojk-, dam- och a-lag, medan jag enbart fokuserar på a-laget.

Sannsagan om hur Erik Forssell tillsammans med bland annat Joakim Lindström, Oscar Möller, Jimmie Ericsson, Markus Svensson och bästa kompisen Pierre-Édouard Bellemare gjorde ­Skellefteå till ett topplag och maktfaktor i svensk ishockey under 2010-talet, tog två SM-guld och nådde final sju av åtta säsonger har berättats många gånger.
Nu finns det en ny historia att berätta.
2017 slutade Skellefteå sexa i SHL, 2018 femma och i skrivande stund ligger man på sjätteplats.
Publikmässigt synes samma dystra trend – på tio år har en femtedel av publiken försvunnit:
2009 var publiksnittet 5 293.
2019 har det minskat till 4 523.
Frågan till General Managern som en gång var med och lyfte Skellefteå till de högsta höjderna i föreningens historia är given:
Har klubben tappat sin röda tråd?
– Nä, det tycker jag inte. I huvudsak så gör man fortfarande väldigt mycket bra saker i klubben. Rent generellt så är det alltid en avvägning ­mellan kontinuitet och att driva utveckling och förändring. Har man varit väldigt framgångsrik under en lång tid i en förening så blir det en extra utmaning att orka ha hungern att utvecklas och vinna. Å andra sidan kan en framgångsperiod skapa orimliga förväntningar både internt och utifrån som gör att man stressar fram förändring när det inte går exakt så bra som man hoppas. Skruvar man för mycket så finns risken att man förstör saker som redan är bra och ändrar man ingenting kommer man att bli ikappsprungen.

I augusti slöts ett nyskapande avtal ­mellan SHL och teknikföretaget Sportlogiq, som
med hjälp av AI förser klubbarna med avancerad statistik och analyser. Ett system som redan 24 av de 31 NHL-lagen använder sig av. Som utbildad civilingenjör har Erik förstås en särskild fallenhet och intresse för siffror. Efter spelarkarriären har han intresserat sig för programmet som han tror kommer bli ett viktigt stöd för kommande beslut.
– Det är ju ett nytt intressant verktyg som ger alla SHL-klubbar massor av data. Jag är ­intresserad av siffror så för mig faller det sig ganska naturligt att använda det. Tanken är att det ska finnas med som ett stöd i ett beslutsunderlag. Både i hur man utvärderar spelare och spelet. Samtidigt får det inte vara något som man ­stirrar sig blind på, utan ska vara en del av en större bedömning.

Frun Johanna och barnen kommer att flytta upp till Skellefteå, och sitt nybyggda hus på ­Eriksberg, i mitten av juni, när ­skolterminen är slut. Eriks äventyr har däremot redan börjat.

Är du rätt person för att staka ut kursen för Skellefteås nya resa?
– Det är en fråga för styrelsen, men jag ­känner mig oerhört motiverad. Jag är alltid ­ödmjuk ­inför nya uppgifter, och ­kommer in med lång hockeybakgrund och ett driv till ­utveckling, som jag hoppas klubben kommer ha stor nytta av.

21 mars, 2019. Senast uppdaterat 16:01

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47