”Det är här mitt hjärta finns”

Efter två år på flykt har en av klubbens mest meriterade spelare återvänt.
För Skellefteåguiden berättar Niclas Burström om vem han tror blir säsongens utropstecken, det annorlunda livet i Sibirien och varför han lirar sin bästa hockey hemma i schtaan.

23 augusti, 2019. Senast uppdaterat 13:25

Egentligen var han tröttkörd från en lång säsong och samtalet hade uppkommit från en bisats, men när han hörde om Skellefteås intresse flög han upp.
På andra sidan bordet satt Växjös sportchef Henrik Evertsson och dividerade två olika vägar att gå: Fullfölja treårskontraktet eller bryta det i samförstånd efter bara ett år.

Niclas hade inte övervägt sina alter­nativ innan, han visste nämligen inte ens att det fanns sådana. Aningslöst trodde han att mötet enbart skulle handla om att summera säsongen som gått – men när han blev varse att laget i hans hjärta önskade honom tillbaka blev beslutet rakt och omedelbart: han ville hem.
– Jag hade höga krav på mig när jag kom till Växjö, vilket jag med facit i hand inte levde upp till. Jag är nöjd med defensiven, men offensivt kom jag inte alls till – och gör du inte poängen som du är van vid och således förväntas göra tappar du också självförtroendet, summerar Niclas Burström sin insats ifjol.
– När sedan Skellefteå kom på tal kändes det direkt intressant. Det är ändå här jag har mitt hjärta och här jag spelat min bästa hockey. Efter att ha snackat med Tommy (Samuelsson) och ”Forre” (Erik Forssell) fanns det inte längre ­några tveksamheter. Det känns som att vi har en gemensam bild av hur jag ska få ut maximalt av mitt spel och det är nog så viktigt efter några tyngre säsonger.

Efter åtta a-lagssäsonger och 42 landskamper valde Niclas Burström ­inför säsongen 2017/2018 bort tryggheten i Skellefteå mot äventyret i grannlandet i öst. Det blev 29 matcher i KHL-laget Vityaz Podolsk innan han strax efter jul trejdades till ligakonkurrenten Yugra Khanty-Mansiysk.
Inte minst livet i Sibirien, cirka 200 mil nordost om Moskva och det som anses vara det kallaste bebodda området i världen, blev en upplevelse.
– Det var fruktansvärt kallt och inte den charmigaste staden direkt, skrattar Niclas.
– På isen var det inga problem, men vid sidan om var det svårt att kommunicera och skapa några närmare relationer. Som tur var hade jag en annan svensk i laget (före detta AIK:aren Tobias Viklund) som jag kunde umgås med. Tjejen var kvar i Sverige, så jag och Tobbe levde ett typ av ungkarlsliv där borta. Vi gick ofta ut och käkade middag eller spelade kort, som tidsfördriv när vi inte hade träning.
Ett äventyr rikare men hockeymässigt två säsonger som AIK-profilen helst vill glömma.
Om mindre än två veckor, närmare ­bestämt den 14 september, börjar all­varet igen hemma mot Oskarshamn. Det här årets motto: revansch.
– De senaste säsongerna har jag inte spelat så bra hockey som jag vet att jag kan. Jag måste börja lita på mig själv och framförallt hitta rörligheten igen. Det är ändå det som varit min nyckel tidigare, säger Niclas självkritiskt.

Vad kan vi förvänta oss av AIK den här säsongen?
– Det ser jättespännande ut. Vi har en bra mix med några äldre rutinerade ­spelare, blandat med ganska många unga spelare på väg uppåt i karriären, säger Niclas.
– Vi har kört riktigt hårt i sommar och målet är alltid att vara med i toppen och kriga. Det är små marginaler och många bra lag, men faller allt väl ut ska vi kunna utmana om guldet.

Varje framgångssaga innehåller en överraskning; så vem blir säsongens utropstecken?
– Det finns många namn, men får jag bara säga ett måste det bli nyförvärvet från Solna AIK Jesper Frödén. Han har sett riktigt vass ut och har ­definitivt ­potentialen att slå igenom rejält.

 

Text: Jon Lundström
Foto: Ola Westerberg

23 augusti, 2019. Senast uppdaterat 13:25

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

Mellostjärnan bygger sin dröm i Skelleftehamn

Hon har medverkat i ­Melodifestivalen två gånger om och turnerat tillsammans med den svenska musikeliten flera somrar i rad.
Men ingen utmaning har legat henne varmare hjärtat än den hon står inför nu.
Skellefteåguiden tar rygg på Mimi Werner inför ­öppnandet av vad som ska bli stans personligaste dansstudio.

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47

Blyg, ensam och höll sig för sig själv. Mimi Werner beskriver en person långt ifrån den hon är i dag; en liten flicka som växte upp i småstaden Kinna, som hade svårt med kompisar och som än i dag kan påminnas om hur hon från köksfönstret såg den jämngamla grannflickan fira sin födelsedag med alla från klassen utom henne. Smärtsamma minnen som kunde ha format ­henne till någon helt annan, om det inte hade varit för dansen.
– Jag är uppvuxen i en musikerfamilj och sång och dans har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Som liten hade jag svårt att hitta mitt ­sammanhang, men när jag som treåring fann dansen hittade jag också mig själv. Man kan säga att den räddade mitt liv, säger Mimi Werner eftertänksamt och fortsätter:
– I början stod jag längst bak i salen, men ju bättre jag blev desto mer tog jag för mig. Det var via dansen jag byggde upp mig själv.

Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio.

Efter att ha uppträtt i Melo­difestivalen två gånger om – 2016 slutade hon på femte plats med ­bidraget ”Ain’t no good” och 2018 gick hon till andra chansen med låten ”Songburning” – och ett kringresande liv som ­artist fann hon slutligen sin fasta punkt. Sedan två år tillbaka har hon sin bas i Skelleftehamn tillsammans med kärleken Brolle Junior. Gården, som paret kallar ”Ranchen”, är starkt westerninfluerad och här har de sedan några månader tillbaka också var sin islandshäst. På hästryggen rider de ibland till butikslokalen på Södra Hamn­gatan som de öppnade för ett drygt år sedan. I samma lokal är det nu tänkt att Mimi Werner ska förverkliga sin livslånga dröm.
– Det var på Mariannes Dansstudio i Kinna jag lärde mig grunderna. Som en homage
till Marianne kommer mitt nya projekt att heta Mimis Dansstudio, säger Mimi och ­fortsätter:
– I vanliga fall brukar vi turnera hela somrarna men på grund av världsläget är det mesta ­inställt, så då passade det bra att dra igång detta nu. Det känns helt fantastiskt att det äntligen blir av.

Hur stor blir dansstudion och hur kommer den att se ut?
– Lokalen är på 140 kvadratmeter, så det kommer att finnas utrymme för mycket. Mer vill jag inte berätta. Jag vill att det ska finnas en nyfikenhet fram till att vi öppnar i höst, strax efter att skolan börjat om.

Hur många elever kommer du att kunna ta emot?
– Jag siktar på 15 elever per grupp. Hur många grupper det blir beror på hur många dans­lärare jag får tag i. Jag har en del krokar ute och det märks att snacket i stan redan börjat gå. Det är många föräldrar som hört sig för
och bokat plats till deras barn, vilket är ­
jättekul.

Till vilka riktar sig Mimis Dansstudio?
– Till alla! Det är jätteviktigt att alla får vara med, oavsett bakgrund, utseende och personlighet. Precis alla är välkomna till mig, säger Mimi Werner med eftertryck.

Om du vill anmäla ditt ­intresse – eller ditt barns intresse till att komma och dansa hos Mimi i höst – skriv då till anmalan@mimisdansstudio.se.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

28 april, 2020. Senast uppdaterat 09:47