Skellefteås nya stjärnförfattare

Hon är född och uppvuxen i Skellefteå, slog igenom som 34-åring, vann priset för Årets bästa kriminalroman och är i dag en av landets mest spännande författare.
Trots det vet vi nästan ingenting om henne.
För Skellefteåguiden berättar Stina Jackson att hon kommit halvvägs på nästa bok, vad som nästan fick skaparsjälen att torka ut, vad hon ­bokmärker på Hemnet – och hur det är möjligt att hitta inspiration i ett fönsterlöst hörn.

19 juni, 2019. Senast uppdaterat 13:48

Mest troligt hade man hittat ­starkare skaparlust i Norrhammarskolans 70-tals­inpirerade matsal. I den nästan 30-gradiga värmen, till synes inklämd i det fönsterlösa hörnet av sovrummet, dirigerar hon ­metodiskt fingrarna från den ena sidan av tang­ent­bordet till det andra. För utomstående relativt grått, syre­fattigt och totalt inspirationslöst. I själva verket ett framgångsrikt arbetssätt Stina Jackson utformat efter år av villrådighet och förströddhet.
Efter ett år på journalistlinjen i Stockholm, kandidatexamen i historia och en påbörjad jurist­utbildning i USA hittade hon slutligen lusten och drivkraften till sitt kall – på spaet.

Det är kanske svårt att tro, men Stina Jacksons författarkarriär har mycket att tacka sitt senaste ”riktiga jobb” för. ­Receptionisttjänsten på spaet i ­Denver, dit hon flyttade 2005, var det som ­slutligen fick det att brinna till i Stinas huvud; Vad gör jag här och vad vill jag egentligen göra? Svaret hade hon vetat sedan hon var liten: Författare.

Det första halvåret fördrev Stina ­tiden mellan kundbesöken med att skriva ­manus, innan hon till slut tog modet till sig att säga hej då till sin fasta anställning och hej till osäkerheten.
– Alla utbildningar, alla jobb – allt det där var ”soulsucking”. Jag har haft en jättekrokig resa till där jag är i dag och känner med facit i hand att jag borde ha fokuserat på skrivandet från början och trott på det, istället för att söka alla de här utvägarna.
Vad fick dig att slutligen våga ta klivet?
– Min dåvarande chef Patricia, och min man (Robert). Jag hade kommit till ett vägskäl och Robert hade förstått att skrivandet var det jag ville göra, och pushade mig att tro på mig själv och satsa fullt ut.
– Genom åren har jag skrivit en massa manus, utan att skicka in ett enda – och till slut sa min man: Vad är det värsta som kan hända? Det var han som fick mig att skicka in manuset till Silvervägen.

Hur många manus hade du slängt i soptunnan innan dess?
– Säkert 10-15 stycken …

Manuset till Silvervägen påbörjades 2015 och vid boksläppet tre år senare slog den ner som en bomb. Ett år senare har den vunnit pris för Årets bästa kriminalroman och översatts i 26 olika länder. En total succé och ett slut­giltigt kvitto på att alla uppoffringar var värda för att uppnå sin dröm.

Med tanke på succén borde det ramlat in några kronor på boken. Hur ofta måste man skriva nytt för att kunna leva på det?
– Man får alltid ett litet förskott när boken är antagen, men sedan är det ju helt beroende på hur mycket den säljer. För att kunna leva på det måste man sälja väldigt mycket inbundet, eller att boken säljs på utländska marknader. Och där hade jag tur med Silvervägen som har sålts till 26 länder.
– Men det är svårt att försörja sig som författare. Jag hoppas kunna ge ut en ny bok vartannat, var tredje år. Det hade varit helt fantastiskt.

Med den loopen i bakhuvudet borde du redan vara igång med din nästa bok.
– Haha, det stämmer faktiskt. Jag har ­kommit ungefär halvvägs på en uppföljare som är ­planerad till nästa år.

Med tanke på all uppståndelse din ­första bok gav – är det nu den riktiga prestationsångesten kryper sig på?
– Den första boken var som att skicka ut i ­rymden. Allt kan hända. Nu känns det mer som att det är på riktigt; Nu finns det en ­förläggare som väntar på boken, det finns agenter som väntar på manus och det finns läsare som ­frågar när nästa bok kommer.
Är det något som både kan hämma och trigga dig?
– Verkligen. Det var någon klok person som sa: ”Framgång kan vara paralyserande”, och det känner jag igen mig litegrann i. Men sam­tidigt så tycker jag att när jag väl sätter mig ner för att skriva, det är då jag försvinner. Då kan bruset och den yttre påverkan försvinna. Det är snarare på kvällarna som jag kan tänka; Hur ska det här gå och hur ska det här tas emot? Men när jag väl skriver är det fortfarande det roligaste som finns.

Finns det någon chans att du flyttar hem till Skellefteå igen?
– Allt är möjligt. Jag och min man Robert har bott i USA i 13 år nu och det här har blivit vårt hem. Men jag skulle ljuga om jag inte sa att jag ändå har en stark hemlängtan. Det känns som att Skellefteå är på gång och naturen runt omkring har jag alltid varit svag för.
– Drömmen hade varit en skrivarlya någonstans i inlandet, kanske i Arvidsjaur eller Arje­plog. Det går knappt en vecka utan att jag hittar någon fin stuga där på Hemnet.

19 juni, 2019. Senast uppdaterat 13:48

Skellefteås dyraste lägenhet såld – för 11,5 miljoner

11,5 miljoner.
Eller närmare 43 000 kronor per kvadratmeter.
Så mycket gick numera Skellefteås och Norrlands dyraste lägenhet loss på.
– Det här är en penthouselägenhet utöver det vanliga, säger Anders Bergqvist vd för ­Nåiden Fastighetsutveckling och den som ansvarar för bygget av Höderskrapan i Skellefteå.

20 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:01

Rekordlägenheten såldes i slutet av april och ligger på 270 kvadratmeter. Den kommer att vara belägen högst upp i den åtta ­våningar höga Höderskrapan med inflyttning i december 2021.
– Vi har startat något nytt i Skell­efteå nu, säger Anders Bergqvist och fortsätter:
– Tidigare har det blivit budgivning på ­lägenheter i exceptionella lägen som landat på 4,5 miljoner. Det är en sak. Det här är något helt annat. Att det faktiskt finns folk som vill ha och kan köpa en sån här lägenhet i Skellefteå.

Penthouselägenheten är i tre ­etager på totalt 270 kvadratmeter, med en 40 kvadratmeter stor uteplats.

Vem som köpt lyxlägenheten, vars ­månadsavgift ligger på 9 000 kronor, är ännu okänt. Utöver två exklusiva penthouselägenheter med extra högt i takt och egen design utformad av arkitekten Rolf Marklund ­erbjuds totalt 41 lägen­heter i Höderskrapan, mellan två och fem rum.
– Alla lägenheter är unika på sitt sätt och håller genomgående hög standard, men det är klart att just den här är exceptionell, säger Rolf Marklund.
– Penthouselägenheten är i tre ­etager på totalt 270 kvadratmeter, med en 40 kvadratmeter stor uteplats. På grundplanet finns det ett kontor, gästrum, bibliotek, allrum och kök. Eftersom ­taket är sluttande så blir takhöjden högre och ­högre. På gaveln är det en takhöjd på 5,5 meter, vilket betyder att du från inglasningen, som går från golv till tak, överblickar hela stan.
– Går du en trappa ned hittar du ett etage som fungerar som en egen lägenhet, vilket ger möjlighet till ett generationsboende.
– På översta etaget finns det ett sovrum, walk in closet, badrum och utgång till en ­terras på 40 kvadratmeter.

Camilla Solstrid, kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och en av de ansvariga mäklarna för projektet, ­berättar att hon aldrig sett en liknande lägenhet ­under de 11 år hon varit verksam i Skellefteå.
– Det är en hög prislapp, men när vi väl ­släppte den fanns det flera intressenter – ­vilket är lätt att förstå då man ser hur den är utformad, säger Camilla och fortsätter:
– Det har aldrig tidigare byggts något ­liknande i Skellefteå, så det var väldigt kul att intresset var stort och att den såldes ­direkt. Skellefteå står ju inför en stor utveckling och vi har en bra bostadsmarknad så vi får nog helt enkelt börja vänja oss vid lite högre ­bostadspriser.

Anders Bergqvist berättare vidare att det sammantaget varit omkring hundra ­intressenter till lägenheterna, varav 24 av totalt 41 redan sålts.

 

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

20 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:01

Skellefteföretag satsar i nya lokaler

Rekondföretaget Iterum satsar! Den 1 maj flyttar de till nya lokaler på Norra Järnvägsgatan 57, före detta Cityverkstans lokaler.
Kid, som har drivit bilrekondfirman i snart två år, flyttar verksamheten och utökar nu tillsammans med sina tre medarbetare.

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46

– Vår befintliga lokal är för liten. Vi har haft svårt att ta in flera bilar åt gången. Därför känns det extra bra att vi har hittat denna lokal som möjliggör detta säger Kid.

Hur stor är den nya lokalen?
–Vi kommer att ha en lokal som har fyra portar och en yta på 530 kvm, säger platschef Tobias Jakobsson.

Kommer det bli aktuellt med nyanställningar?
– Ja, vi har redan hittat en person och kommer att söka efter några fler, säger Kid.

Hur kommer det sig att ni satsar så här stort?
–Vi kan inte växa i den lokal vi har idag. Vår ceramiska behandling har på sistone blivit väldigt populär. Rekondbehandlingen ger en långvarig glans och vattenavvisande effekt på fordonet. Men att utföra den är tidskrävande och behöver framför allt noggrant förarbete och förberedelse av ytorna. När hela bilen är behandlad och vi applicerat ceramic bör den stå inomhus och härda i minst ett dygn. Då är det viktigt att den inte kommer damm eller annan smuts på bilen. Ceramisk behandling, har många stora fördelar inte bara för att skydda bilen, den gör också underhåll lättare. Med vår nya lokal kommer vi ha plats att göra fler ceramic behandlingar och vi har plats att låta bilen stå inne och härda. Dessutom kommer vi kunna erbjuda drop in, när det gäller handtvättar.
Vi vill helt enkelt bli mer tillgängliga för våra kunder, säger Kid.

Att göra en behandling är värt varje krona, speciellt för de som gillar att hålla bilen ren.

Upplever ni att Skellefteborna tar hand om sina bilar?
– Ja det tycker jag faktiskt. Bilägarna är duktiga på att tvätta och sköta om sina bilar, säger Kid.

Kommer ni att utöka ert sortiment?
– Ja det kommer vi göra. Eftersom den nya lokalen är så pass stor kommer den att rymma två ”gör det själv-hallar”. Vi kommer också sälja bra och prisvärda rekondprodukter som kunden själv kan använda.Dessutom har många kunder efterfrågat solfilmning, vilket vi nu kommer kunna utföra, i större utsträckning.

Iterum vill erbjuda en riktigt bra bilrekond i Skellefteå. Att kunderna ska få det bästa resultatet som går att få.
– Vårt motto är att alltid ge ett perfekt resultat, avslutar Kid och hälsar alla välkommen till Norra Järnvägsgatan 57.

BIRGITTA HÄGGLUND
birgitta@skellefteaguiden.se

4 maj, 2020. Senast uppdaterat 09:46